КСУ визнав фермерське господарство основою аграрного ладу в Україні

28 листопада 2018, 13:31 2457

Конституційний суд України (КСУ) дав позитивний висновок законопроекту, який пропонує закріпити в основному законі зміни, якими фермерське господарство визнається основою аграрного ладу в Україні.

Про це йдеться на сайті КСУ.

«Конституційний суд України визнав таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України, законопроект про внесення змін до статті 41 Конституції України щодо реалізації прав українських громадян на землю, збереження власності на сільськогосподарські землі в руках громадян України та сталого розвитку села на основі фермерських господарств», — говориться у рішенні суду.

Розділом I законопроекту пропонується доповнити статтю 41 Конституції новою частиною такого змісту: «Основою аграрного ладу України є фермерське господарство».

В КСУ відзначають, що Конституція України не може бути змінена в умовах воєнного або надзвичайного стану.

«Конституційний Суд України констатує, що на час надання ним цього висновку рішення про введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного або надзвичайного стану за процедурою, визначеною Конституцією України, не прийнято, тому правових підстав, які б унеможливлювали внесення змін до Конституції України, немає», — йдеться в повідомленні.


Для довідки: 20 вересня Верховна Рада України направила до КСУ законопроект №6236 «Про внесення змін до стат. 41 Конституції України щодо реалізації прав українських громадян на землю, збереження власності на сільськогосподарські землі в руках громадян України та сталого розвитку села на основі фермерських господарств».

На початку листопада Конституційний суд відмовився розглядати конституційне подання групи народних депутатів щодо скасування мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення.