Хмельниччина отримала 68,7 млн грн на фінансування державних програм в АПК

25 листопада 2020, 12:55 1457

Станом на 20 листопада 2020 року Хмельницькій області виділено 68,7 млн грн на фінансування чотирьох державних програм.

Про це повідомив директор Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу Хмельницької ОДА Олег Омелянюк.

Зокрема, Постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.18 №107 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції» визначено надання дотацій пасічникам за утримання бджолосімей. Дією цієї програми скористалися 1328 пасічників Хмельниччини, які утримують понад 66 тис. бджолосімей. Сума дотації, яку пасічники отримають найближчим часом, — 13,2 млн грн.

Фінансовою підтримкою бюджетної дотації за утримання корів скористалися 11 сімейних фермерських господарств та 5 фермерських господарств Хмельницької області, буде виплачена підтримка у сумі 2,0 млн грн.

Частковою компенсацією вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва з грудня 2019 року по вересень 2020 року підприємствам Хмельниччини було відшкодовано 103 одиниці сільськогосподарської техніки на суму 36,9 млн грн.

За напрямком здешевлення кредитів за січень-вересень 2020 року суб’єктам господарювання області спрямовано 16,5 млн грн на компенсацію відсоткових ставок за кредитами.

Крім того, для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства передбачена часткова компенсація за придбаний садивний матеріал плодово-ягідних культур і проведені роботи зі спорудження шпалери. За словами Олега Омелянюка, цього року даним напрямом скористалися 2 підприємства Хмельниччини, які претендують на отримання 7,2 млн грн бюджетних коштів.

На отримання підтримки фермерським господарствам подали пакети документів 9 фермерських господарств, яким було виділено 2,7 млн грн, і за результатами конкурсу 4-м фермерським господарствам нараховано 1,3 млн грн, решту коштів буде надано після чергового засідання комісії.

«Крім вищезазначених державних програм підтримки, уже четвертий рік активно працює обласна програма розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017-2021 роки за напрямом «Часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання (включаючи приватний сектор)». На 2020 рік за даним напрямом з обласного бюджету виділили 855 тис. грн бюджетних коштів. З початку року відбулось два засідання комісії, на яких було розподілено компенсацію для 162 фізичних осіб та двох сімейних фермерських господарств», — зазначає Олег Омелянюк.