Івченко: Ринок землі вимагає обмеження в 100-200 га на фізичну особу

17 грудня 2018, 15:05 2565

Щоб запобігти тіньовому обороту земель в Україні ВО «Батьківщина» розробила проект, який планується запустити відразу після зміни Президента. Через 3-4 роки результати проекту покажуть, наскільки Україна готова до відкриття ринку.

Про це AgroPortal.ua повідомив народний депутат України від фракції «Батьківщина», заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Вадим Івченко.

«Україні потрібно рухатися в сторону нормальних європейських правил обороту земель. І навіть якщо ми сьогодні приймемо Закон «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», ми не зможемо це зробити за цивілізованими європейськими правилами, тому що очевидним фактом є те (як пропонує БПП), що один фермер може забрати до 33% землі в одному районі. У цій Верховній Раді неможливо провести закон про обмеження в 100-200 га на одну фізичну особу, тому поспішне відкриття ринку землі призведе до небажаних результатів для сільгосптоваровиробників», — зазначає Вадим Івченко.

За його словами, за пропозицією від «Батьківщини», на першому етапі це має бути не більше 100-200 га, право надається тільки фізичним особам, щороку грошову оцінку землі та індексація повинна визначатися громадою. Пріоритет давати виробникам органічної продукції, садівникам і тваринникам.

«Над ринком землі потрібно ще багато працювати, в іншому випадку все може закінчиться хаосом і надалі ми не зможемо зібрати землю в купу. А це означає, що держава можливо втратить вплив і контроль над цим процесом», — підсумував Вадим Івченко.