Дослідження: Україна втрачає в продовольчій безпеці

31 жовтня 2018, 15:58 3547

Україна останні п'ять років втрачає позиції в рейтингу Глобального індексу продовольчої безпеки.

Про це свідчать дані дослідження, проведеного Corteva Agriscience ™, Сільськогосподарським підрозділом DowDuPont і аналітичним агентством The Economist Intelligence Unit (EIU), говориться в повідомленні компанії.

Як наголошується, Україна в рейтингу за 2018 р. посідає 63 місце із загальним показником 55,7. Однак, спостерігається зростання показників доступності та якості/безпеки продуктів харчування — 73 і 46 місця відповідно.

«Згідно з даними індексу, до основних переваг України можна віднести відносно невеликий відсоток людей, що знаходяться нижче глобального рівня бідності (99,8 бали з максимальних 100). Крім того, сильними сторонами вважаються показники безпеки продуктів харчування (98,4 бала), низький рівень втрат продовольства, помірні тарифи на імпорт сільськогосподарської продукції, низька волатильність виробництва і наявність програм продовольчої безпеки», — йдеться в дослідженні.

До більш серйозних проблем експерти віднесли низький рівень ВВП на душу населення, недостатній обсяг фінансування наукових досліджень і новітніх розробок в аграрному секторі, а також ризики політичної нестабільності. Також, українські сільгоспвиробники мають проблеми з доступом до дешевих кредитів.

Також дослідники відзначили, що вперше Сінгапур претендує на найвищу позицію в рейтингу індексу 2018 року. Сінгапур посідає чільне місце частково завдяки зростанню ВВП на душу населення майже на 30% з 2012 року, і частково завдяки споживчим витратам на харчування, які становлять 6,9%. Крім збільшення ВВП, в Сінгапурі найнижчі тарифні ставки на імпорт сільськогосподарської продукції серед усіх країн в індексі.

Другий рік поспіль рейтинг Сполучених Штатів в індексі знижується. Маючи першість з 2012 по 2016 роки, Сполучені Штати зараз знаходяться на третьому місці разом з Великобританією.

«Не дивлячись на підвищення показників доступності та наявності продуктів харчування в 2018 році, загальна якість і показник безпеки харчових продуктів знизилися, що обумовлено, зокрема, зменшенням диверсифікації дієт і зниженням якості білка», — йдеться в звіті.

При цьому покращилися існуючі національні дієтичні рекомендації, стратегії харчування і формальні продуктові сектори. Однак, дані показують, що існує потенціал для поліпшення безпеки та якості продуктів харчування, особливо з огляду на ризики забруднення в рамках глобального ланцюга поставок продовольства.

Критерії рейтингу встановлюються шляхом вивчення динаміки харчових систем і наслідків зміни глобального середовища. Індекс в першу чергу досліджує продовольчу безпеку через призму доступності, наявності продуктів харчування та їх якості в 113 країнах.

Згідно з отриманими даними, країни з низьким і середнім рівнем доходів мають найістотніше зростання показників протягом минулого року, що свідчить про перехід до більш ефективних заходів щодо забезпечення продовольчої безпеки. Удосконалення сільськогосподарської інфраструктури та збільшення потенціалу для забезпечення зростаючого населення продуктами харчування розцінюються як позитивні індикатори.