Дослідження: Реальна ціна сільгоспземлі на третину нижча оцінки Мінагропролітики

05 серпня 2021, 16:32 3006

Середня ціна 1 га ріллі в Україні станом на 1 серпня 2021 р. складає 26,8 тис. грн, що на 33% нижче оцінки Міністерства аграрної політики та продовольства (40 тис. грн).

Про це свідчать розрахунки асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«Порівняно низьку середню ціну можна пояснити малою кількістю угод щодо продажу с/г земель, ймовірно нижчою НГО проданих земельних ділянок з піщаними грунтами та на схилах. Така ситуація наразі спостерігається у половині областей України», — йдеться у повідомленні УКАБ.

Також серед основних причин такого стану аналітики називають неготовність нотаріусів до посвідчення угод купівлі-продажу с/г земель через неоднозначне тлумачення деяких положень законодавства.

«Ми провели аналіз даних Держгеокадастру «Моніторингу земельних відносин», в результаті якого виокремили угоди щодо відчуження земель с/г призначення, площа яких менше 1 га і ціна такого гектара сягає 700 тис. грн. Такі ділянки як правило знаходяться в Київський, Одеській та Львівській областях. Очевидно, що на таких земельних ділянках знаходяться елітні будинки або вони придбаються для інвестування у будівництво, а не сільське господарство. Тому, щоб визначити об»єктивну ціну товарних с/г земель ми брали для розрахунку ціну відчуження ріллі площею понад 1 га», — коментує експерт із земельних питань УКАБ Елліна Юрченко.

Спеціалісти вважають, що з розблокуванням вчинення нотаріальних дій, очікується підвищення динаміки угод щодо відчуження с/г земель, що, в свою чергу, дасть більш повну картину цін 1 га землі.