Дослідження: Аграрний бізнес-клімат в Україні продовжує поліпшуватися

17 серпня 2018, 15:33 4222

Проведене у серпні опитування серед виробників щодо аграрного бізнес-клімату України (АБК) демонструє поліпшення його оцінки, досягнувши нового рекордного показника — 40,7 пунктів.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Останнє опитування вказує, зокрема, на подальше покращення рівня забезпеченості технікою та обладнанням (38,8 пункти). Також позитивно оцінюються перспективи щодо збільшення розміру підприємств (25,1 пункти). Найбільше погіршилась оцінка рівня прибутку: з 38,5 у лютому 2018 року до поточних 19,4 пунктів; зокрема через зростання собівартості та недостатню державну підтримку (-36,5 та -27,8 пункти відповідно). Варто відмітити значне покращення оцінок політичних та економічних рамкових умов.

Регіональні відмінності між оцінками АБК залишаються досить незначними. У південних і північно-східних регіонах України оцінки є дуже позитивними: 46,9 і 42,9 пункти відповідно. Найнижчу оцінку АБК дали виробники із західних регіонів — на рівні 33,1 пункти.

Враховуючи масштаби виробництва, як і очікувалося, представники холдингових структур оцінили АБК найвище — на рівні 55,1 пункти. Крім того, його дуже позитивно оцінили виробники із земельним банком більше 5000 га — на рівні 50,2 пункти. Цікавим є факт постійного та стрімкого зростання оцінки бізнес-клімату протягом останнього року виробниками із земельним банком, меншим ніж 5000 га — з 1,7 пунктів до поточних 48,5 пунктів. Оцінка АБК особистими селянськими господарствами (з 24,4 пунктами) знову стала найнижчою.

Виробники продукції рослинництва дуже позитивно оцінили АБК (42,9 пункти), демонструючи незначне зростання з серпня 2017 року (на той час лише 19,9 пункти), у той час як виробники продукції тваринництва, починаючи з листопада 2017 року, різко знизили свою оцінку АБК з 38,4 до 17,9 пунктів.

Аграрний бізнес-клімат поліпшився головним чином завдяки оцінці поточної економічної ситуації, яка починаючи з лютого 2018 року зросла з 31,9 до поточного рівня 38,3 пункти. Рівень бізнес-очікувань з часу останнього опитування зменшився лише трохи — до 43,1 пунктів). З серпня 2016 року обидві оцінки знаходяться у позитивному діапазоні (так званий Бум).


Для довідки: Аграрний бізнес-клімат (АБК) був розроблений та впроваджений завдяки спільним зусиллям Німецько-українського агрополітичного діалогу (АПД) та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі німецького бізнес-клімату (ifo-Geschäftsklimaindex). Він розраховується три рази на рік, починаючи з 2015 року. АБК демонструє суб'єктивну оцінку 400 аграрних виробників щодо поточного стану умов господарювання та їх річної перспективи. АБК варіюється між значенням -100 (вкрай несприятливі умови), нейтральним значення — 0, та до +100 (вкрай сприятливі умови). Починаючи з 2017 року, розрахунок АБК був удосконалений. Зокрема, АБК тепер розраховується тільки за першим питанням: за економічним станом аграрних виробників. Більш детальні запитання, стосовно бізнес-характеристик та макроекономічних умов, використовуються для пояснення результатів. Відповідно, АБК за всі періоди був перерахований за новою методологією, що призвело до стабільного зростання значень.