Іран цікавиться українською агропродукцією і орендою землі

25 травня 2021, 10:31 2987

Іран зацікавлений в поставках з України пшениці, кукурудзи, сої, соняшнику та нерафінованої соняшникової олії.

Про це йшлося під час онлайн-бізнес-конференції у Торгово-промисловій палаті України.

«Крім безпосереднього імпорту продукції АПК, іранські компанії зацікавлені в оренді сільськогосподарської землі для вирощування зернових і олійних культур для власного споживання або реекспорту в треті країни», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що через значні проблеми з водопостачанням Іран започаткував проєкт з вирощування сільськогосподарської продукції за межами країни. Як наголосив президент Палати торгівлі, гірничодобувної та сільськогосподарської промисловості Ірану Голамхоссейн Шафеі, співпраця з ТПП України може допомогти у реалізації зазначеного проєкту.

«Сторони домовились сприяти покращенню показників двосторонньої економічної співпраці, зокрема шляхом реалізації заходів між регіональними палатами обох країн й організації ділових місій після послаблення карантинних обмежень», — додали в ТПП.

У відомстві уточнили, що 95% товарообігу між країнами за 2020 рік складає саме сільськогосподарська продукція.

«З огляду на специфіку роботи з країнами Близького Сходу, ТПП України здатна посилити свою роль провідника для українського бізнесу при виході на іранський ринок. Головне, що бізнес позитивно налаштований і прагне до співпраці», — зауважив президент ТПП України Геннадій Чижиков.


Для довідки: у 2020 р. товарообіг між Україною та Іраном склав $307,07 млн, серед якого експорт товарів — $258,85 млн, імпорт — $48,22 млн. Позитивне сальдо для України — $210,63 млн. Основа українського експорту: сільськогосподарська продукція та харчові товари — 97%.