Іноземцям можуть заборонити заходити на ринок землі України до 2024 р.

11 жовтня 2019, 11:25 2027

Уряд розробить альтернативний законопроект щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, у якому запропонує обмеження продажу ріллі компаніям з іноземним капіталом.

Про це заявив радник прем«єр-міністра України, екс-нардеп Олексій Мушак на своїй сторінці у Facebook.

Він нагадав, що Президент Володимир Зеленський 10 жовтня висловився за продаж в Україні землі лише українцям протягом певного часу.

«Це є реакція на мітинги аграріїв та соцопитування громадян України. Не зважаючи на економічні позитиви від максимально відкритого ринку землі, є розмір вікна можливостей. Цей розмір постійно зменшується і відповідно приходиться коректувати дизайн майбутнього ринку землі! , — пояснив він.

За даними Мушак, в альтернативному законопроекті щодо відкриття ринку землі уряд запропонує ввести обмеження для іноземців до 2024 року.

«Це означає, що цілих чотири роки іноземці не матимуть права заходити на наш ринок землі», — сказав він.

Радник прем»єра також уточнив, оскількі в Україні діє близько 1300 компаній з іноземним капіталом, які обробляють землю, то обмеження пропонується ввести для нових гравців з іноземними засновниками.

«Але якщо компанія з іноземними інвестиціями вже обробляє землю — вона матиме можливість її купити», — уточнив він.

Також, за словами Олексія Мушака, буде запропоновано змінити обмеження щодо концентрації земель: в межах області до 8% (зараз 15%); на рівні ОТГ буде 35%.

«Це дозволить уникнути монополій, коли один аграрій купує всю землю, консолідує навколо неї ОТГ — і по факту виступає новою владою, яка всім «рулить», — пояснив Мушак.


Для довідки: 10 жовтня група депутатів з фракції «Слуга народу», серед яких глава профільного комітету Микола Сольський, зареєструвала в парламенті оновлений законопроект «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» (№2178-10).