Імпорт бананів зріс на 14% і досяг максимуму за п'ятирічку

08 жовтня 2019, 11:18 1882

Яблуко є найбільш доступним фруктом для українського споживача, але з кожним роком все більшої популярності набуває споживання банану.

Про це йдеться у повідомленні Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

Так, за 8 місяців поточного року Україна імпортувала 181,1 тис. т банану, загальною вартістю $102,3 млн.

«Такі показники є рекордними, як мінімум за останні 5 років, а в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року загальний об»єм завезених бананів збільшився на 14%», — інформують в УПОА.

Як зазначається, позитивна динаміка збільшення імпортних поставок бананів спостерігається протягом останніх 5 років. Не став виключенням і минулий сезон, навіть попри велику пропозицію на вітчизняному ринку дешевого яблука.

«Така ситуація зумовлена багатьма факторами. По-перше, банан — вже давно не є якоюсь новинкою і екзотикою для українського споживача. Сьогодні культура споживання даного фрукта в нашій країні вже на доволі високому рівні, і не тільки в свіжому вигляді, але й в якості наповнювача для домашньої випічки, складових йогуртів, салатів та інших страв. Ще однієї причиною підвищення споживання бананів є зростання популярності тренду «снеків». Банани, гарно підходять в якості перекусів, і до того ж, їх зручніше вживати в їжу, в дорозі, школі, на роботі, чи університеті», — пояснює ситуацію директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

Також в асоціації зазначають, що найближчим часом можливе зростання цін на банан в Україні та світі. Останні декілька тижнів вже спостерігається суттєве подорожчання цих фруктів. Подекуди закупівельні ціни на банан збільшилися в 2 рази.

«Головною причиною зростання є розповсюдження грибкового захворювання TR4, на бананових плантаціях в Еквадорі, який є світовим лідером з експорту бананів, а частка цієї країни становить 24% від усього світового експорту. Тому, розповсюдження захворювань на плантаціях в цій країні відобразиться і на ціновій ситуації в Україні. Прогнозується, що найближчим часом ціни на банан у всьому світі і надалі будуть зростати», — прогнозують в УПОА.