Держгеокадастр створить підрозділ для оскарження дій держреєстраторів

08 вересня 2021, 09:14 2658

Державна служба геодезії, картографії і кадастру створює спеціальний підрозділ, який займатиметься оскарженнями незаконних дій державних реєстраторів.

Про це під час прессконференції повідомив перший заступник голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко, пише Agrotimes.

За його словами, поки що в Держгеокадастрі немає запобіжних заходів рейдерству. Але щоденний моніторинг, який публікується кадастром дозволить на даному етапі відслідкувати прояви незаконних дій.

«Є певний запит з боку суспільства. Є ризик, що державний реєстратор, який отримуючи 7 тис. грн зарплатні, може впродовж доволі стислого терміну практично знищити земельну ділянку як об`єкт цивільних прав, перенести її місце розташування, змінити конфігурацію, кадастровий номер тощо», — зауважив чиновник.

Він впевнений, що з одного боку потрібно працювати над підвищенням матеріального стану держреєстраторів, з іншого — потрібен механізм реагування на негативні процеси.

За словами Мірошниченка, з 2013 року закон передбачає оскарження діяльності держреєстраторів, але донедавна не було функціоналу.

«Не все нас влаштовує у чинному законодавстві. Деякі механізми мали б бути більш ефективними. Зокрема, якщо на незаконно сформовану земельну ділянку зареєстровані права, ми нічого не можемо зробити. Закон не робить якихось запобіжників, щоб дати хоча б невеликий часовий проміжок для реагування на можливу незаконну реєстрацію земельної ділянки», — підкреслив він, додавши, що відповідний законопроєкт, який має виправити недоліки вже напрацьований.