Держгеокадастр на Одещині незаконно роздав 1,5 тис. га державної сільгоспземлі

26 листопада 2021, 09:15 2129

Посадові особи Головного управління Державної служби геодезії картографії і адастру в Одеській області незаконно передали у приватну власність 1,5 тис. га цінних земель Національної академії аграрних наук України (НААН).

Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань (ДБР).

«У 2016-2017 роках колишній керівник Держгеокадастру в Одеській області незаконно видав накази про передачу землі НААН України 39 фізичним та 2 юридичним особам. Це було зроблено всупереч того, що ці землі мають ознаки особливо цінних та їх відчуження здійснюється лише за згодою НААН», — йдеться у повідомленні.

За даними ДБР, внаслідок таких дій майже 1,4 тис. га державної землі сільськогосподарського призначення в Одеській області перейшли у приватну власність.

«У 2020 році схему із землею НААН повторив уже інший керівник ГУ Держгеокадастру в Одеській області. Цього разу було незаконно відчужено 72 га цінних земель», — зазначають у ДБР.

За даними Бюро, наразі у двох кримінальних провадженнях за клопотаннями слідчих ДБР судом накладено арешти на земельні ділянки площею 1505 га, орієнтовна ринкова вартість яких складає понад 870 млн грн.

«Досудове розслідування триває, встановлюється повне коло осіб, причетних до оборудок», — додавли у ДБР.

Попередня кваліфікація правопорушення — перевищення службових повноважень та зловживання службовим становищем (ч. 3 ст. 365, ч. 2 ст. 364 КК України).