Глобальна криза та коронавірус вдарять по агросектору України

12 березня 2020, 09:28 4211

Ситуація на глобальному ринку вдарить по українських аграріях. Один із основних непередбачуваних аспектів, які матимуть суттєвий вплив, — коронавірус.

Таку думку висловив президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса в комментарі ТСН.ua.

«В першу чергу — це всесвітня мобілізація заходів щодо коронавірусу, розповсюдження коронавірусу. Якщо все це розпочиналося з Китаю, пішло в Азію, і зараз бачимо, що вся Європа розбирається з цією проблематикою. Друге питання — це  торговельна війна між Саудівською Аравією і Росією, яка по суті знизила ціни на нафту. Ну і глобальна криза, яка розповсюджується на весь світ, в тому числі і на Україну, і вплине і на українське сільське господарство», — розповів експерт.

Ліссітса зазначив, що українські аграрії протягом минулого року експортували продукції до Китаю на $1,3 млрд. Переважно це була кукурудза, олія соняшникова і соєва.

«Азійський ринок є найбільшим для українського сільського господарства, потім — європейський, і тепер ці два ринки потерпають від цих трьох глобальних факторів. Тож вплив може бути і може бути суттєвим, адже загалом аграрний експорт того року був понад $22 млрд», — сказав президент УКАБ.

За його словами, зараз спостерігається падіння цін на продукцію, таку як рослинна олія, соняшникова олія, більше ніж на 15%. Така ситуація може знизити надходження не лише для компаній, які працюють в агросекторі, але і для держави.

«Тому вплив може бути суттєвим, що показали останні три тижні. Як маркер — акції українських публічних компаній, які на світових біржах впали більше як на пів мільярда доларів. Знизилася капіталізація на українські аграрні компанії, які розміщені на західних біржах, — зазначив він. — Цей показник у $22 млрд, який був по експорту минулого року, перевершити буде дуже важко. Тому зараз дуже багато ризиків, і важко передбачити, як будуть розвиватись події наступними тижнями, місяцями. Але те, що вплив буде — це вже є факт».

Щодо цін на продукти харчування, то експерт не виключає здорожчання, але сподівається, що паніки не буде. Він додав: якщо не буде достатньо надходжень від експорту, то буде послаблення гривні, і це вплине на те, що всі продукти, прив'язані до долара, будуть дорожчати.

«А в сільському господарстві суттєва складова прив'язана до долара, бо ми дуже багато імпортуємо — аграрної хімії, і з того ж таки Китаю. Я, до речі, не знаю, як ми будемо імпортувати цього року і насіння, і техніку тощо. Плюс до всього цього у нас є сезонні чинники, у нас завжди певні категорії продуктів піднімались в ціні, починаючи з квітня, особливо перед Великоднем. Тому не виключаю, що негативний вплив буде і для споживачів», — зазначив Ліссітса.