Гідрометцентр: Посуха збережеться до кінця вересня

18 вересня 2020, 09:06 2123

Агрометеорологічні умови, які складаються для вчасної сівби озимих під урожай-2021 у кліматично обґрунтовані строки (у більшості областей — 11-25 вересня), є надзвичайно складними.

Про це йдеться у звіті Українського Гідрометцентру.

«Виникнення такої ситуації зумовлене синоптичними процесами, які формували підвищений температурний фон упродовж нинішнього року, особливо теплого періоду, та дефіцитом опадів на більшій частині території, який спостерігається упродовж другої половини липня-вересня (період накопичення вологи для сівби озимини) та, ймовірно, збережеться до кінця місяця», — зазначають у відомстві.

За цей період середня температура повітря по всій території країни перевищила норму на 2-3,5ºС. Упродовж 15-40 днів (західні області — 5-14 днів) денна температура повітря перевищувала позначку +30ºС, досягаючи у найспекотливіші дні +33-39ºС. Максимальна температура на поверхні ґрунту за цей час досягала +58-65ºС, на сході та півдні — +66-70ºС. Спостерігалася велика кількість днів із суховіями різної інтенсивності не тільки у традиційних для цього явища південно-східних областях, а й у західних та північних. 

«Кількість опадів у всіх областях (за винятком Волинської) була значно меншою за норму (переважно від 20 до 50% норми), у багатьох районах південних, центральних, східних областей за цей час не випало жодного ефективного дощу. Кількість опадів у середньому виявилася меншою, ніж у дуже посушливі літньо-осінні періоди 2019, 2015, 2011, 2009 років», — нагадують синоптики.

Такі умови призвели до виникнення спочатку повітряної посухи, надалі — до небезпечного поєднання її із ґрунтовою, яка посилювалася та поширювалася, пояснюють експерти.

«Станом на 17 вересня за експертною оцінкою та фактично визначеними запасами вологи на 60-70% площ, призначених для сівби озимини, орний шар ґрунту абсолютно сухий або майже сухий, відбувається його ущільнення, що ускладнює обробіток ґрунту під оранку та посів. При цьому 0-10 см шар ґрунту майже сухий на 70-80% площ. Масова сівба озимини на площах із таким зволоженням є недоцільною», — додають в Гідрометцентрі.

За прогнозом, до кінця вересня суттєвого покращення зволоження ґрунту не очікується. Невеликі дощі, які прогнозуються внаслідок переміщення холодного атмосферного фронту 18-19 та 26 вересня, можуть зволожити лише верхній шар ґрунту в західних, північних, північно-східних областях.