Фермер побудував на Київщині дахову сонячну електростанцію потужністю 15,2 МВт

22 березня 2020, 08:00 14263

Дахова фотогальванічна електростанція «Студеніківська ФЕС», яка побудована в 2019 році в Переяслав-Хмельницькому районі, збільшила потужність до 15,2 МВт.

У цьому році вона забезпечить «зеленою» електроенергією споживачів Київської області, йдеться у повідомленні Асоціації звірівників України. 

За словами власника в проект інвестовано близько $11 млн, за часткової кредитної підтримки «Укргазбанку». За оцінками експертів, завдяки роботі цієї електростанції, викиди CO2 в атмосферу скоротяться на 15 тис. тонн на рік.

Головна відмінність даної СЕС від стандартних станцій в тому, що одна половина панелей розміщена на захід, а друга — на схід, тоді як стандартні станції розташовують панелі на південь. Розташування «схід-захід» дає більш рівний графік вироблення електроенергії з раннього ранку і до пізнього вечора.

Друга особливість «Студеніківської ФЕС» полягає в тому, що панелі розміщені на дахах норкової ферми «Пелском». «Пелском» — найбільша в світі норкова ферма, яка працює за Європейськими стандартами WelFur. Вся продукція ферми реалізується на аукціоні в Данії.

«Сонячні батареї дають додатковий захист норкам від високих температур в літній період часу. Приміщення, де міститься норка не так сильно нагріваються, створюючи тваринам більш комфортні умови. Таким чином ми з'єднали благополуччя тварин з екологічно чистою енергією», — каже власник «Студеніківської ФЕС» і «Пелском» Олександр Харченко.