Експерт: Земельну дискусію важливо перевести у практичне русло

01 листопада 2019, 10:52 1498

Дискусія щодо запровадження ринку землі в Україні застрягла в площині політичних гасел.

Про це у ході форуму «LIFE AFTER: Ключові аспекти запуску ринку землі в Україні» заявив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», гендиректор аграрної компанії ІМК Алекс Ліссітса.

«Цю дискусію потрібно переводити у технічну і економічну площини і задаватися питанням, що буде після того, як відкриється ринок землі. Адже на сьогоднішній день близько 15-20% земель сільськогосподарського призначення викуплено різними шляхами у розрізі деяких сільських рад чи ОТГ», — констатував експерт.

За його словами, виникатиме багато запитань, яким чином буде відбуватися консолідація земель в межах одного поля, в межах одного земельного масиву.

«В Україні площа середнього поля складає 100-150 га, а це 30-50 власників земельних паїв. «Український клуб аграрного бізнесу» нещодавно провів дослідження в межах однієї сільської ради в Сумській області, де обробляється 6680 га ріллі. Виявилося, що з цієї кількості землі вже продано 20% шляхом емфітевзису. З 10 компаній, які викупили землю в цій сільській раді, лише один агрохолдинг, і така ситуація по всій Україні», — наводить приклад президент УКАБ.

За його словами, виникатиме багато запитань, що робити з договорами оренди, які були підписані на 49 років з виплатою наперед орендної плати та шляхом емфітевзису, як буде працювати система щодо обміну полів, як буде працювати система з державними землями.

«Дискусія, яка на сьогоднішній день точиться навколо політичних гасел та земельних страшилок, які підживлюються політичними партіями, має перейти у практичне і технічне русло задля обговорення надзвичайно важливих практичних питань», — додає Алекс Ліссітса.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua