Експерт: Промислове яблуко за тиждень подорожчало до 4,2 грн/кг

19 жовтня 2020, 12:40 2012

За результатами моніторингу цін на промислове яблуко переробники повідомляють про подорожчання сировини — за минулий тиждень ціни на промислове яблуко перевищили відмітку 4 грн/кг.

Про це повідомила аналітик асоціації «Ягідництво України» Марія Лакеєва під час Fruit&Berry Zoom в рамках ініціативи «VTrade Фрукти і Ягоди», що впроваджують Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ) та асоціація «Ягідництво України».

«Тим часом ціни на столові яблука залишаються стабільними, хоча й спостерігається невелике зниження через зростання пропозиції. Це засвідчують як моніторинг виробників, так і ситуація на гуртових ринках», — зазначає Марія Лакеєва.

N.B. Аналітик: Через ріст цін на яблуко переробники можуть призупинити закупівлі

Відповідно до цінового моніторингу, проведеного асоціацією «Ягідництво України», серед оптових ринків найдешевше яблуко продається на ринку «Шувар» (Львівська обл.) — 11 грн/кг та «Початок» (Одеська обл.) — 13,5 грн/кг.

У торговельних мережах ціна за останній тиждень зросла, і найдешевше яблуко пропонують в «Ашан» (20 грн/кг), а найдорожче — в «Сільпо» (31,6 грн/кг). Марія Лакеєва пояснює таку неоднорідність цін у торговельних мережах різним сортовим складом яблук, а також зростанням попиту серед споживачів.

«Щодо іноземних ринків, то в Польщі ціни на промислове яблуко почали зростати. За тиждень сировина подорожчала на 16% і наразі закуповується за ціною 0,10-0,11 євро/кг (на 16.10.20 р.). У той же час ціни на десертне яблуко поступово падають через зростання пропозиції. Треба відмітити, що зараз на ринку пропонується яблуко, яке не підлягає довгостроковому зберіганню, і саме ця категорія найбільше тисне на ринок», — відзначає Марія Лакеєва.

Вона розповіла, що в Молдові ситуація на ринку яблук залишається більш-менш стабільною, а Китай вже розпочав експорт яблук до Таїланду — наразі експортовано близько 100 тонн.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua