Експерт: Виробники преміального томату втратили ринки збуту

04 вересня 2019, 16:23 1662

Введення обмежень на ввезення фруктів і овочів у Європейський Союз завдає збитків українським виробникам.

Про це заявив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ОНН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що у відповідь на введення директиви щодо фітосанітарних вимог Держпродспоживслужба запропонувала Єврокомісії допустити українські продукти, бо у нас немає вказаних у документі шкідників. Але відомство не зазначило, коли була відправлена така пропозиція.

«Враховуючи, що директиву прийняли ще в березні 2019 року, у нас було достатньо часу, щоб на неї відрегаувати та підготуватися, забезпечивши безпроблемну роботу для експортерів фруктів та овочів. В інших країнах це було зроблено, а в Україні — ні», — пояснив експерт.

В результаті, за даними Андрія Ярмака, виробники преміальної якості тепличних томатів, що вклали десятки мільйонів доларів в виробництво, і що заробляють для країни мільйони виручки, зараз втратили свій єдиний ринок збуту.

«Томати, на відміну від яблук, зберігати 2-3-6-10 місяців неможливо. Тому — зараз ці люди несуть прямі збитки від неефектиновності роботи наших державних органів, які так інтенсивно »євроінтегруються«, що зараз втратили доступ на ринок головного партнера і навіть цього не помітили», — підкреслив він.

Ярмак зазначив, що зараз не зрозуміло, хто буде цим займатися, в світлі розпуску Мінагропроду