Експерт: Економічні втрати від податку на гектар можуть сягнути $120 млн

03 липня 2020, 08:00 2088

Запровадження мінімального поставленого податку з кожного гектару сільськогосподарських земель (законопроект №3131) несе значну загрозу розвитку дрібного фермерства на селі та втрату ними від 2,2 до 4,6 млн га сільгоспземель. Сукупні економічні втрати для України в цілому очікуються на рівні $60-123 млн.

Про це йдеться у повідомленні Київської школи економіки.

Автор дослідження професор Київської школи економіки Олег Нів»євський наводить три ключові проблеми із запровадженням мінімального податку з кожного гектара.

«По-перше, має місце викривлення мотиваційної частини. Начебто, основна причина запровадження мінімального податку, — вирівнювання податкового навантаження між «тіньовиками» та «чесними». Насправді, і це підтверджують більш детальні модельні розрахунки податкового навантаження для різних виробників, «тіньовики» сплачують принаймні не менше податків, ніж «чесні» виробники», — наголосив Олег Нів»євський.

Друга проблема — фактично, запроваджується податок на бідних, адже він створює більше навантаження для бідніших агровиробників. Для самозайнятих одноосібників, яких налічується мільйони і які виробляють більше 40% валового аграрного випуску, 1400 грн/га — це значний додатковий податковий тягар. Оціночно, це становитиме від 3 до 19% сукупного річного доходу для цільової групи сільських домогосподарств, в залежності від рівня доходу.

Третя проблема полягає у тому, що мінімальний податок — боротьба із наслідками, а не з причиною.

«Тіньовий ринок — комплексна проблема, яка вимагає ретельного вивчення і «махання фіскальною шашкою» — це боротьба із наслідками, а не з причинами», — зауважив Олег Нів»євський.

За результатами аналізу для економіки України можна прогнозувати наступні наслідки:

одноосібники втратять (а сільгоспвиробники отримають) від 2,2 до 4,6 млн га земель;

зменшення вартості землі (менший попит);

економічні втрати одноосібників — $424-600 млн;

економічні втрати землевласників — $452-1056 млн;

економічна вигода (додаткові доходи) сільгоспвиробників — $273-654 млн;

додаткові доходи місцевих бюджетів — $598-726  млн.

«Сукупний ефект на економіку може скласти втрати на рівні $60-123 млн», — йдеться у повідомленні.

Київська школа економіки рекомендує в роботі над детінізацією аграрного сектору відмовитись від ідеї мінімального податку з кожного гектару, а натомість зосередитись на комплексному підході. Зокрема: скасувати 7-го мінімального терміну оренди сільгоспземель; інвентаризувати/зареєструвати державні землі; передати землі з державної в комунальну власність громад (ЗП №2194); внести зміни до податкового законодавства; спростити режим ПДВ/податку на доходи для дрібних виробників/фізосіб; реформувати єдиний податок 4ої групи; запровадити Державний аграрний реєстр (ЗП №3295); покращити доступ до фінансування для дрібних господарств (ЗП №3205); реформувати держпідтримку з метою перенаправлення її на потреби дрібних виробників; вивчити роботу закупівельників та постачальників із метою зменшення тіньових операцій.