Експерт: Блокування професійних ягідних господарств шкодить репутації України

20 травня 2019, 16:25 1695

Дії правоохоронних органів щодо блокування рахунків ягідних господарств України мають низку негативних, як короткострокових, так і довгострокових наслідків.

Про це заявила президент асоціації «Ягідництво України» Ірина Кухтіна, йдеться у повідомленні асоціації «Укрсадпром».

«Насамперед господарства можуть втратити цьогорічний врожай. Але через відсутність належного догляду за насадженнями у майбутньому існує ризик втрати плантацій. Іншим наслідком є відтік робочої сили і, як наслідок, новий виток трудової міграції», — додала вона.

Також експерти зазначають, що, крім соціальних та економічних, існують і репутаційні ризики — вже зараз деякі господарства несуть збитки через неможливість виконання своїх контрактних зобов'язань щодо строків поставки своєї продукції, внаслідок чого отримають повідомлення від контрагентів про накладання штрафів. Страждає репутація не тільки господарств, а й країни в цілому. Україна — молодий гравець на світовому ягідному ринку і ще має завойовувати своїх покупців.

«Ми з'явилися на світовій ягідній мапі лише 4 роки тому, почали стрімко зростати, але нам ще треба завойовувати свою репутацію. Але як можна працювати з країною, де будь-яке підприємство може бути заблоковане, і виконання договору піде під статтю «Форс-мажор», і найголовніше — професійних господарств, які займаються ягідним бізнесом, в країні близько 150, заблоковано діяльність 25-ти, тобто майже четвертої частини галузі», — наголосила Кухтіна.

Вона зазначила, що половина заблокованих господарств створені після 2015 року, тобто задовго до вчинення злочинів, щодо яких відкрито кримінальне провадження.