ЄБРР приєднався до Агрокебетів

30 квітня 2020, 16:44 3541

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) та «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) розпочинають співпрацю над удосконаленням освітньої програми для розвитку сільського господарства України.

Як говориться у повідомленні асоціації, 28 квітня 2020 р. була підписана угода на виконання проєкту «Удосконалення магістерської програми з агрономії на півдні України».

«Проєктом передбачається розробка нової сучасної освітньої програми підготовки «польових командирів» для аграрного бізнесу України із глибокими професійними компетенціями у галузі агрономії та агротехнологій в умовах зрошуваного землеробства та сформованими міжособистісними навичками, що необхідні сучасному виробництву», — зазначають в УКАБ.

Проєкт буде реалізовано на базі Херсонського державного аграрно-економічного університету з наступного навчального року. Програма ґрунтуватиметься на принципах і методологічних підходах сучасної магістерської програми з елементами дуальної освіти з урахуванням особливостей південного регіону. Крім освітнього компоненту, акцент також робитиметься на підвищенні кваліфікації викладачів університетів регіону.

«Ми продовжуємо програму фінансової підтримки реформ освітньої сфери в АПК України. Цей проєкт є важливим кроком до якісних змін у системі аграрної освіти країни та підготовці кваліфікованих кадрів. Наша співпраця дасть поштовх до майбутнього розширення програми УКАБ «Агрокебети» на півдні України», — зазначила керівник проєктів технічної співпраці в АПК ЄБРР Аліна Білан.

За словами президента УКАБ Алекса Ліссітси, даний проект і його підтримка Європейським банком реконструкції та розвитку — це важлива інвестиція часу та коштів у розвиток аграрної освіти України в цілому.

«Проєкт «Агрокебети» — це довгоочікувана відповідь на потреби агробізнесу та економіки країни у висококваліфікованих кадрах. Дуже добре, що з'явилися однодумці, які готові нас підтримати та об'єднати зусилля заради спільної мети та проведення освітніх реформ в масштабах країни, — коментує Алекс Ліссітса. — Вірю в те, що ця співпраця відкриє нову еру в аграрній освіті на півдні України».

Проєкт планують реалізовувати на базі двох факультетів ХДАУ: агрономічного та економічного.

За словами ректора ХДАУ Юрія Кирилова, запровадження проєкту сприятиме розвитку університету.

«Наш університет завжди намагається бути у тренді подій. З кожним роком світ невпинно змінюється, і освіта та наука — не виключення. Змінюються технології та алгоритми викладання дисциплін та засвоєння матеріалу, методики досліджень і наукових пошуків. Удосконалення освітньої програми з агрономії із застосуванням підходів програми «Агрокебети» є прикладом запровадження змін у здобутті вищої освіти та підготовці не «теоретиків», а «практиків», — зазначив він.

Ініціатива щодо вдосконалення магістерських програм з агрономії виходила не тільки з університету, а й від провідних агровиробників південного регіону України, зокрема компанії Agrofusion, що частково фінансуватиме та братиме участь у програмі навчання студентів. Це вказує на велику зацікавленість бізнесу в отриманні висококваліфікованих кадрів.

«Очікування від проєкту різнопланові: від задоволення попиту провідних аграрних підприємств півдня України у висококваліфікованих спеціалістах з агрономії та аграрного менеджменту до здійснення мрій студентів та їхніх батьків щодо високооплачуваної престижної роботи після отримання освіти в Херсонському державному аграрно-економічному університеті», — підсумував Юрій Кирилов.

Асоціація УКАБ сподівається, що спільними зусиллями аграрних університетів і бізнесу за фінансової підтримки ЄБРР вдасться показати кращі приклади освітніх програм, де глибокі теоретичні знання підсилюються практикою і спілкуванням із реальним сектором, що дасть подальший поштовх до «переформатування» вищої освіти України.


Для довідки: «Агрокебети» — це удосконалена магістерська програма, створена у співпраці бізнесу і навчальних закладів у січні 2019 року асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі факультету аграрного менеджменту НУБіП України.

Основна мета програми — забезпечити топові українські аграрні компанії висококваліфікованими працівниками. А випускників — високооплачуваним робочим місцем одразу після отримання диплому.

Особливістю програми є супровід кожного студента ментором-представником компаній-учасників проєкту. Додатковою конкурентною перевагою навчальної програми стали іноземні лекції від успішних керівників агропідприємств із різних куточків світу.

Ідею створення програми підтримали провідні аграрні компанії України: Corteva Agriscience™, МХП, New Holland Agriculture, IMMER Group, Agroprosperis, ІМК, Bayer, Cygnet, Gals Agro, Kernel, LNZ Group, Agrein, «Лімагрейн Україна», HORSCH, AgroHub, SmartFarming. Юридична підтримка проєкту забезпечується компанією Arzinger. Освітні партнери проєкту: Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти, PricewaterhouseCoopers (PWC) та Apple Consulting.