Чагаровський: Зниження ставки ПДВ призведе до збільшення ціни на молочну продукцію

22 січня 2021, 14:23 1709

Молочники вимагають повернути на доопрацювання закон №3656 «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо ставки ПДВ з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції», яким встановлюється ставка ПДВ у розмірі 14% за операціями поставки та ввезення в Україну окремих видів сільськогосподарської продукції.

Про це повідомив голова Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський під час прес-конференції «Харчові продукти здорожчають на 5%, переробні аграрні підприємства отримають збитки до 70%. Кому вигідний закон 3656?».

«Попередні наші розрахунки говорять про те, що закон №3656 призведе до збільшення ціни на молочну продукцію в рамках внутрішнього ринку на 1 млрд грн. Ці кошти мають надійти від українського споживача додатково. І це насамперед відобразиться на споживчому стані молочної галузі», — зазначає Вадим Чагаровський.

За його словами, в 2020 році Україна імпортувала молочної продукції на $300 млн, а експортувала на $170 млн.

«Це говорить про те, що українська молочна галузь не може приймати участь у «скрутках», які були основою для прийняття закону №3656. Це стосувалося насамперед зерна. Тому яким чином потрапило «Молоко незбиране. Сировина» в цей закон для зменшення ПДВ для виробників — незрозуміло», — розповідає Вадим Чагаровський.

Він наголосив, що в умовах дефіциту не буде зниження ціни, а зросте вартість вхідної сировини для переробки, що в свою чергу призведе до збільшення ціни в ланцюгу від переробника до ритейлу.


Для довідки: Верховна Рада України 17 грудня 2020 року прийняла закон №3656 «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо ставки ПДВ з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції», яким встановлюється ставка ПДВ у розмірі 14% за операціями поставки та ввезення в Україну окремих видів сільськогосподарської продукції.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua