Агросектор випав з числа основних драйверів української економіки

05 лютого 2020, 13:44 2623

Економічна активність в Україні за результатами 2019 р. зберігалась на достатньо високому рівні — темпи зростання ВВП оцінено у 3,3%, що майже співпадає з показником 2018 року.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. 

«Водночас, змінились драйвери цього зростання. Так, суттєво уповільнилось зростання зведеного індексу виробництва товарів та послуг за основними видами економічної діяльності (ЗІВ) — до 1,6% загалом за 2019 рік, а в останні місяці року навіть спостерігалось його падіння. Насамперед, це відбувалося за рахунок виробничої сфери. Також незважаючи на черговий рекорд урожаю зернових, уповільнилось сільське господарство (з 8,1% до 1,1% — Ред.).

Натомість високий внутрішній попит генерував високі показники в будівництві, торгівлі та низці галузей сфері послуг», — додали у міністерстві.

Ключові фактори, що впливали на економічну активність у 2019 році:

стабільно висока інвестиційна активність;

рекордний врожай зернових;

послаблення глобального попиту на тлі посилення торговельних війн;

зростання купівельної спроможності населення;

зміцнення обмінного курсу гривні.

«У 2020 році продовжиться реформування у всіх сферах економіки, модернізація промислового комплексу, активне оновлення інфраструктурних об'єктів. Однак дія чинників, які впливали на розвиток економіки у 2019 р., на тлі уже сформованих у попередніх періодах структурних дисбалансів та накопичених проблем, дещо стримуватимуть зростання економіки в цілому», — прогнозують у міністерстві.