Аграрії Сумщини зберуть на 30% менше врожаю

05 серпня 2021, 12:04 2433

Цьогорічна засуха вплинула на врожаї сільгоспвиробників Сумщини значно більше, ніж минулорічна.

За словами агронома ТОВ «Агрофірма Владана» (Сумська область) Миколи Бугаєнка, через нестачу вологи пшениця на полях підприємства не налилася, а в зав’язі кукурудзи подекуди немає качанів. 

«Якщо порівнювати урожайність озимої пшениці з минулим роком, то цьогоріч маємо на 2 т з гектару менше. У відсотковому значенні це приблизно мінус 30%», — говорить він в коментарі для AgroPortal.ua.

Агроном додає, що минулого року Сумщина постраждала від засухи менше. На початок наливу колосу були дощі, відповідно і волога. Так само і по кукурудзі, коли проходило цвітіння і починався налив зерна, з вологою критичних проблем не було. Тому минулий рік для цієї зони Микола Бугаєнко вважає сприятливим.

За його словами, дефіцит вологи почався з осені: при посіві озимої пшениці були дощі по 3-5 мм, а цього недостатньо.

«Справа в тому, що близько третини озимої пшениці у нас зійшло лише весною. І виходить, що пшениці, яка пішла у зиму, ми зібрали 5,5-5,6 т/га, а тієї, що зійшла весною, — 4-4,2 т/га. Кукурудзи минулоріч ми зібрали 8 т/га, цього року сподіваємося зібрати хоча б 5-6 т. Вона нам принесе дуже велику затратну частину, тим більше, що цього року ще й ціни підскочили і на азотні добрива, і на NPK», — пояснює агроном.

Його слова підтверджує і власник ПСП «Гарант» Василь Єльніков. Через засуху урожай недоотримають аграрії по усій області.

«Десь, звісно, дощів було більше, і картина може відрізнятися, але ця аномальна спека вплинула на всіх. В основному на Сумщині ми маємо недобір по ранніх ярих культурах. Але нестача вологи в Україні відчувається уже всюди, і що буде далі — невідомо. Поки що ми бачимо, що тенденція йде до погіршення», — говорить Василь Єльніков.


Вікторія Євтушенко, AgroPortal.ua