Аграрії збирають загальнонаціональне віче і готуються до страйку

18 грудня 2017, 16:45 4047

Низка аграрних асоціації планують 19 грудня 2017 року провести Загальнонаціональне аграрне віче, за результатами якого будуть визначені подальші дії щодо питання повернення експортного ПДВ на олійні та квазіакумуляції держпідтримки сільгоспвиробників.

Про це йшлося під час прес-конференції, яку сьогодні провели представники профільних асоціацій.

«Сьогоднішня попереджувальна акція продовжиться і завтра. Якщо не буде реакції, акція перейде в страйк у четвер з перекриттям урядового кварталу», — сказав голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков.

Він пояснив, що основною причиною стало прийняття парламентом останніх змін у бюджеті та Податковому кодексі: ліквідація механізму квазіакумуляції ПДВ та зняття експортного ПДВ з олійних культур.

У свою чергу, генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тарас Висоцький нагадав, що після останніх звернень аграріїв діалог з владою не розпочався.

«Тільки через те, що діалог не розпочався, сьогодні вранці вже були перекриті дороги в трьох регіонах України», — уточнив він.

Член комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин Леонід Козаченко пояснив, що рішення, проти якого протестують аграрії, було ухвалено через приватні інтереси.

«Ніякої логістики і ніякого державницького підходу до рішення, яке було проголосовано у Верховній Раді 7 грудня, немає. За цим приховані інтереси окремих суб»єктів, які мають вплив на політичні сили у парламенті. Ці політичні сили, мабуть, почали тиснути на премьер-міністра і голову парламенту, якщо не поставлять і не проголосують, то не буде голосів для затвердження бюджету-2018 і змін до Податкового кодексу по іншими важливим питанням. Така політична спекуляція закінчилась тим, що маємо. Але я впевнений, що селяни не будуть прощати такі вчинки і в цій ситуації ми будемо мати досить складні обставини», — сказав Козаченко.

Він наголосив, що зараз потрібно зробити все, щоб виправити ситуацію не тільки у питанні повернення ПДВ по олійних, а також повернутися і деталізувати розподіл бюджету.

«Ніхто з парламентарів не може сказати, який чином будуть розподілятися кошти. Це буде нагальним найближчими кілька днів», — додав Козаченко.

Директор ГС «Всеукраїнський аграрний форум» (ВАФ) Марія Дідух анонсувала проведення 19 грудня 2017 р. Загальнонаціонального аграрного віче в Українському домі.

«Його організаторами виступають асоціації засновники ВАФ, все відбувається від імені ВАФ. Також долучаться всі охочі, кому не байдуже це питання. До участі запрошені члени аграрного, бюджетного і податкового парламентських комітетів, голови усіх фракцій, представники уряду та Міністерства аграрної політики та продовольства. Побачимо завтра, хто як хоче налагоджувати діалог», — сказала Дідух.

Вона додала, що представники аграрних асоціацій і сільгосптоваровиробників відкриті для діалогу з владою.

«Якщо завтра діалогу не буде, то завтра буде ставитись рішення про проведення загальнонаціонального страйку з перекриттям урядового кварталу. Основна вимога ухвалити законопроект №7403 і повернутися до механізму квазіакумуляції», — сказала Дідух.

Тарас Висоцький також зазначив, що аграрії вичерпали механізми впливу на владу - звертались з листами, запрошували до обговорення та ін.

«Ми усіх запрошували до діалогу. Завтрашнє віче — це останній дипломатичний крок», — сказав Висоцький.


Світлана Плішко, AgroPortal.ua