Аграрії вважають, що зниження ПДВ не покращить їх фінансовий стан

18 вересня 2020, 16:26 3401

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №3656, яким передбачається зниження ставки податку на додану вартість (ПДВ) для аграріїв до 14% з 20% на операції з поставки і ввезення на територію України деяких видів сільськогосподарської продукції. 

Як говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», ця ініціатива не відповідає інтересам аграріїв.

Так, діючою редакцією проекту пропонується знизити ставку ПДВ до 14% на ряд с/г продукції, зокрема:

1) живі свині і ВРХ;

2) окремі види продукції зернових — жито, ячмінь, овес, кукурудза тощо;

3) олійні культури, зокрема соняшник;

4) цукровий буряк.

«Основна ціль проєкту закону, виходячи з пояснювальної записки — це боротьба зі «скрутками» і проведення детінізації торгівлі деякими продуктами агросектору», — зазначють експерти.

Проте, за результатами обговорень з членами УКАБ, було виявлено ряд проблем, з якими можуть зіткнутися агровиробники при впровадженні даної норми:

1) В довгостроковій перспективі аграрії, які займаються вирощуванням зазначених вище культур, і які активно оновлюють основні фонди (купують сільгосптехніку, будують елеватори) при зниженні ставки ПДВ не зможуть відшкодувати інвестиційний кредит, що суттєво погіршить умови інвестування, збільшить терміни окупності проектів та негативно вплине на інвестиційну привабливість агросектору.

2) В короткостроковій перспективі, в такий посушливий рік, коли врожайності впали на 20-30% по всіх культурах, буде просто неможливо забезпечити збалансування сум сплати або відшкодування ПДВ при зниженні ставки до 14% ПДВ при реалізації на внутрішньому ринку, що в свою чергу призведе до збільшення  фінансової заборгованості та суттєво погіршить економічну ситуацію в країні, виштовхнувши ще більше аграріїв в тінь.

Зокрема, було зазначено, що у зв'язку зі скасуванням автоматичного відшкодування ПДВ, це ще більше ускладнить адміністрування і виникне більше бюрократичних перепон, як для держави, так і для бізнесу. 

«Зниження ставки ПДВ на сільгосппродукцію, яка є сировиною для переробки, не призводить до поліпшення фінансового стану аграріїв. Натомість, у випадку значних збитків, як цьогоріч через посуху, агропідприємства будуть навпаки ще більше втрачати від зниженої ставки ПДВ на свою продукцію. Проте, врегулювання питання сплати та відшкодування ПДВ, а також, його адміністрування є актуальним і потребує більш нагального вирішення, ніж гра зі ставками», — коментує генеральний директор УКАБ Роман Сластьон.