Аграрії проти реорганізації Держпродспожислужби в СЕС

20 серпня 2020, 11:42 3750

Громадська спілка «Всеукраїнський аграрний форум» (ВАФ) звернулась до прем'єр-міністра України та Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства щодо питання відновлення роботи Санітарно-епідеміологічної служби України із метою посилення боротьби із коронавірусною інфекцією COVID-19.

Про це йдеться у зверненні ВАФ, членами якого є Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу»,  ГС «Аграрний союз України», ГС «Всеукраїнська аграрна рада», Всеукраїнська асоціація громад, Асоціація «Союз птахівників України», ВГО «Українська аграрна конфедерація».

Як зазначається, аграрні асоціації підтримують підсилення роботи структур громадського здоров«я, як ключового елементу системи епіднагляду (спостереження) і вдячні уряду за зусилля, що були спрямовані в цьому напрямку, зокрема щодо покращення лабораторних спроможностей Центру громадського здоров'я, йдеться у повідомленні УКАБ

Водночас, агроасоціації вважають недоцільним відновлення роботи СЕС як органу державного контролю, зважаючи на наступне:

1. Будь-яке реформування на етапі здійснення реформи послаблює ефективність роботи державних інституцій, що неприпустимо в період чергової хвилі зростання захворюваності на COVID-19 в Україні.

2. Створення (відновлення роботи) ще одного контролюючого органу, тим більше із історично неоднозначною репутацією, буде негативно сприйнято бізнесом, як сигнал посилання бюрократичного пресингу та погіршення ділового середовища.

3. Виникне потреба додаткового бюджетного фінансування, що є проблематичним зважаючи на поточний стан розвитку економіки.

4. Однією із найбільших проблем буде проблема кадрів. Немає гарантій, що спеціалісти Держпродспоживслужби відповідного профілю захочуть переходити на роботу у СЕС, а спеціалісти лабораторних центрів не є держслужбовцями, і часто — пенсійного віку. Власне, лабораторна мережа також не може залишитись без спеціалістів. Тому повноцінний орган контролю буде зробити надзвичайно важко.

5. У випадку реорганізації роботи Держпродспоживслужби може бути поставлено під сумнів визнання системи харчової безпечності закордонними партнерами України, що стало передумовою зростання експорту і збільшення валютних надходжень протягом останніх років.

У зверненні наголошують, що підвищити ефективність системи контролю з метою недопущення поширення COVID-19 в України можна за рахунок організаційних та законодавчих кроків, таких як визначення належного правового статусу для вимог, що затверджуються Головним санітарним лікарем України, уможливлення контролю їх дотримання в контексті приписів Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) в сфері господарської діяльності», тощо. Потребують затвердження також уніфіковані форми актів на заміну скасованим санітарним нормам і правилам.

«Враховуючи вищезазначене, агроасоціації закликають Кабінет Міністрів України не підтримувати ідею із відновленням роботи СЕС», — підсумовують у ВАФ.


Для довідки: раніше стало відомо, що Кабінет міністрів України має намір реорганізувати Державну службу з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та утворити Державну службу з контролю захворювань України.