Аграрії просять Зеленського втрутитись у ситуацію з Мінагропродом та Комітетом агрополітики

29 січня 2021, 13:49 2464

Громадська спілка «Всеукраїнський аграрний форум» (ВАФ) звернулась до Президента України Володимира Зеленського з приводу ситуації, що склалася у сфері державного регулювання та управління аграрним сектором України.

Мова йде про Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, а також рішення ВРУ про відновлення Міністерства аграрної політики та продовольства, говориться у повідомленні ВАФ.

«Процеси, які відбуваються в цих ключових для аграрної сфери інституціях державної влади, викликають глибоке занепокоєння членів ВАФ та інших аграрних асоціацій», — підкреслюється у документі.

Як зазначається, під час останнього засідання 27 січня 2021 року десять депутатів комітету від фракції політичної партії «Слуга народу» при підтримці трьох народних депутатів фракцій «Батьківщина» та »Європейська солідарність» прийняли рішення щодо внесення пропозиції про відкликання голови комітету Сольського М.Т. із займаної посади на розгляд Верховної Ради України. При цьому, прийняттю даного рішення не передувала публічна дискусія з обговоренням проблем в організації роботи комітету, які потребували б даного рішення.

«Такий стан речей, на наш погляд, свідчить про глибокий розкол як серед членів комітету, так і представників монобільшості, що ставить під сумнів можливість подальшої продуктивної роботи комітету та динамічного розгляду важливих для аграрного сектору законопроектів… Під загрозою затримки розгляду виявилась ціла низка законопроектів, які є вкрай важливими та терміновими для прийняття. Зокрема, серед них є законопроекти, які є складовими комплексної земельної реформи та мають бути прийняті та імплементовані до початку обігу земель сільськогосподарського призначення, тобто до 1 липня 2021 року», — підкреслюють підписанти звернення.

Водночас у ВАФ називають абсолютно незрозумілою ситуацію, яка склалася з відновленням повноцінної роботи Міністерства аграрної політики та продовольства України. Так, представники уряду заявляють, що мають намір значно урізати притаманні для нього повноваження, сфери формування політик та перелік центральних органів виконавчої влади, які мають спрямовуватися та координуватися через Мінагропрод. Передусім йдеться про перепідпорядкування Держпродспоживслужби Мінекономіки, незважаючи на те, що 11 з 17 функцій, які виконує дане відомство, безпосередньо відносяться саме до формування та реалізації аграрної політики і лише 4 — до сфери відання Мінекономіки. А надважливою функцією Держпродспоживслужби є забезпечення якості та безпечності харчових продуктів.

«Розвиток названих деструктивних процесів ставить під загрозу як збереження набраних раніше темпів удосконалення регулятивного середовища, так і ефективність та дієвість державного управління та контролю у ключових для сектору сферах, у тому числі забезпеченню експорту: відкриття нових та збереження доступу до вже відкритих іноземних ринків сільгосппродукції та продуктів харчування», — запевняють експерти.

Зі свого боку, члени ВАФ загалом позитивно оцінюють роботу Комітету аграрної та земельної політики під головуванням Миколи Сольського протягом останніх трьох сесій IX скликання ВРУ. До недавнього часу керівництво комітету та більшість його членів діяли як єдина команда, що дозволило забезпечити його ефективну роботу, включаючи координацію взаємодії з іншими комітетами та державними органами, відкритого та неупередженого проведення дискусії щодо положень тих чи інших законопроектів, надаючи можливість представникам громадських організацій та асоціацій висловлювати свої пропозиції.

«Виходячи з викладеного вище, звертаємося до Вас, вельмишановний Володимире Олександровичу, з проханням в цей карколомний час приділити особисту увагу ситуації, що складається з державним управлінням та регулюванням аграрного сектору економіки та, використовуючи Ваш особистий авторитет і надані законом повноваження, запобігти розгортанню зазначених негативних процесів. Це, безумовно, сприятиме врегулюванню ситуації та налагодженню ефективної роботи ключових органів державної влади, що мають забезпечувати формування аграрної політики та подальший розвиток агропромислового комплексу України», — йдеться у зверненні.


Для довідки: ГС «Всеукраїнський аграрний форум» (ВАФ) створена з метою координації та посилення впливу профільних аграрних асоціацій на формування і представлення єдиної позиції стосовно подальшого розвитку аграрного сектору України. Спілка об»єднує провідні аграрні асоціації: ГС «Аграрний союз України», ГС «Всеукраїнська аграрна рада», Всеукраїнську асоціацію громад, асоціацію «Союз птахівників України», ВГО «Українська аграрна конфедерація» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».