Аграрії просять залишити реально дієву програму дотацій по сільгосптехніці

11 жовтня 2019, 10:53 1429

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) звернулась до Президента України, прем»єр-міністра, міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та голови комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики з проханням залишити в дії напрям державної підтримки компенсації вартості придбаної вітчизняної техніки.

Про це йдеться у повідомленні УКАБ.

Як зазначається у зверненні, упродовж 2017-2019 років програма активно працювала та показувала хороші результати, підвищивши забезпеченість аграріїв технікою українського виробництва. Вона суттєво відрізнялася серед інших простотою функціонування і можливістю отримання коштів та користувалась популярністю у всіх аграріїв, починаючи від маленьких сімейних ферм і закінчуючи великими агрокомпаніями. За весь період роботи програми аграрії придбали техніки і обладнання вітчизняного виробництва майже на 6 млрд грн.

«У результаті, програма  значно простимулювала розвиток вітчизняного машинобудування. В період її дії, в Україні більше ніж в 4 рази зросла кількість виробників техніки і обладнання, зросла кількість підприємств від 40 у 2017 році до 181 у 2019 році, а перелік видів техніки і обладнання для агросектору зріс майже в 16 разів — з 792 видів у 2017 до 12542 у 2019 році. Зростання кількості виробників і попиту на українську продукцію призвело до створення додаткових робочих місць на підприємствах, а це понад 5 тис. Працевлаштованих», — зазначають експерти.

Важливим моментом є те, що багато підприємств розраховували свої інвестиційні плани з урахуванням дії даної програми до 2021 року, як це передбачено Держбюджетом України, пояснюють в УКАБ. Як наслідок, скасування програми змусить переглянути подальшу роботу багатьох підприємств у напрямку розширення виробничих ліній, персоналу, модернізації власного обладнання та призведе до значних втрат.

«Це одна з небагатьох реально дієвих програм в агросекторі, яка допомогла за останні роки суттєво підвищити конкурентоспроможність вітчизняних виробників сільгосптехніки. Вкрай важливо продемонструвати послідовність такої підтримки та продовжити її фінансування, щоб дати виробникам техніки впевненість в запланованих інвестиціях», — зазначає генеральний директор УКАБ Роман Сластьон.

Враховуючи вищезазначене, УКАБ звертається до української влади з проханням підтримати позицію аграрного сектору та запобігти скасуванню програми часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва.