Україна може відкрити ринок землі з липня 2019 року

22 червня 2018, 13:32 4758

Україна має можливість скасувати мораторій на продаж сільгоспземель і відкрити ринок землі з 1 липня 2019 року.

вважає народний депутат, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

«Це реально зробити за рік. 1 липня 2019 року Україна може відкрити ринок землі. Півроку знадобиться для прийняття відповідних законопроектів і підзаконних актів і ще півроку, щоб створити необхідні інститути і ввести їх в дію», — сказав Леонід Козаченко  у коментарі агентству «Інтерфакс- Україна».

За його словами, є ряд ключових моментів, які повинні бути враховані, зокрема, на певний термін повинен бути обмежений вихід іноземців на ринок землі. «Тому, що завжди пріоритет повинен бути за власними інвесторами і тими, хто працює на рідній землі. Потім, коли наші фермери наберуться сил, можна буде відкрити ринок для іноземних інвесторів. Цей термін повинен бути не менше 10 років. Наприклад, в Угорщині так само було 10 років, а потім продовжували ще на п'ять», — пояснив Леонід Козаченко.

Він наголосив на необхідності чіткого прописування пріоритетів і визначення, хто з українських суб'єктів має право «першої руки» при покупці, а також врегулювання питання з компаніями і холдингами, власниками яких є іноземні громадяни.

«Потрібно уточнити, яку частку іноземні акціонери можуть займати в загальній кількості активів, але щоб не було концентрації іноземців», — підкреслив він.

Ще одним важливим питанням, на його думку, є необхідність створення в Україні іпотечного банку, який буде надавати дешеве довгострокове фінансування бажаючим купити землю.

«Це повинен бути акціонерний банк, де, крім державної частки, яка повинна перевищувати 50%, присутній іноземний партнер, такий як Європейський банк реконструкції та розвитку, Міжнародна фінансова корпорація,  або будь-який інший з топ-20 найбільших світових іпотечних банків. Тільки такі умови зможуть забезпечити його професійну роботу і відсутність корупції», — резюмував Козаченко.