Вчені: рослини від холоду і посухи захищають унікальні мережі генів

13 липня 2017, 19:00 2761

Група учених під керівництвом Самуеля Скарпіно дослідила спільну експресію мережі генів, які сформувалися, щоб допомогти рослинам протистояти посусі та холоду.

У документі, опублікованому в «Наукових працях Королівського товариства» (Proceedings of the Royal Society), зосереджено увагу на рослині резушка (Arabidopsis) і виявлено дві унікальні мережі експресії генів: одна — пристосована до холоду, а інша — до посухи, пише ISAAA.

Ці дві відповіді відрізняються стратегічно та в еволюційному плані. Під час посухи тканини в коренях, стеблах та листі виконують особливі операції. Коли починається процес зниження температури, клітини в кожній тканині ведуть себе аналогічно і за допомогою засобів, які також могли бути застосовані (в прототипі) однотипними предками багато років тому.

Дослідники виявили, що гени, які  взаємодіють під час холоду, відносяться до центральних позицій у мережі, до якої входять біля 10 000 генів. На відміну від цього, гени, які спеціально співпрацювали під час посухи, віднесені до периферійних кластерів всередині загальної мережі.

Група дослідників дійшла висновку, що архітектури двох генних мереж повторюють те, як ведуть себе рослини під дією двох стресових факторів.