Бджіл навчили виявляти коронавірус

19 травня 2021, 18:00 6707

Науковці з нідерландського університету Wageningen University & Research навчили бджіл розширювати язик, коли комахи відчувають запах коронавірусу.

Про це розповідає на своїй сторінці у Facebook радник з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні Рейнауд Наутен.

Він пояснив, що кожного разу, коли бджіл наближали до зараженої проби, комахи отримували винагороду з розчину цукрової води. Бджоли розтягували язик, збираючи водний розчин цукру.

«Навчена бджола може виявити заражений зразок протягом декількох секунд. Дослідження було проведено з більш ніж 150 бджолами», — уточнив Рейнауд Наутен.

Він прогнозує, що наступним кроком стане масштабування підходу: розробка машин, які б навчали бджіл. Компанія InsectSense вже розробила прототипи. Одна з машин може автоматично тренувати кілька бджіл одночасно, інша використовує навчених бджіл для діагностики.

«Науковці переконані, що технологія BeeSense може стати ефективною діагностичною системою для країн з низьким рівнем доходу, які стикаються з проблемами доступу до інфраструктури та високотехнологічних технологій», — додав Наутен.