В Україні зміняться екологічні стандарти для двигунів сільгосптехніки

05 квітня 2020, 08:00 4087

Технічний регламент № 1367, прийнятий на початку 2020 р., встановлює графік введення екологічних стандартів для двигунів сільськогосподарських і лісогосподарських тракторів.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«З 1 січня 2021 р. в Україні буде встановлена заборона на обіг тракторів із двигунами, обсяг викидів забруднювальних речовин яких нижче встановленого екологічного стандарту рівня Stage II (табл. 1). Фактично це буде заборона імпорту, виробництва та продажу в Україні тракторів, двигуни яких не відповідають вимогами Stage II», — пояснюють експерти.

Табл. 1. Обсяг граничних викидів шкідливих речовин (Stage II)

Також за даними змінами встановлено підвищення екостандартів для тракторів до рівня Stage III у 2023 і 2024 роках (табл. 2).

Табл. 2. Обсяг граничних викидів шкідливих речовин (Stage IIIA)

«Встановлення та підвищення цих стандартів до рівня, зазначеного в постанові, не вдарить суттєво ні по українських виробниках, ні по іноземних брендах, які представлені в Україні.

При цьому варто розуміти декілька моментів: перше — іноземні виробники двигунів, в тому числі тих, які встановлюються на українські трактори, думають про зняття з виробництва двигунів з екологічним стандартом рівня Stage II, і відповідно постане питання для українських виробників щодо змін у модельні ряди; друге — з часом виникне питання щодо зростання екологічних вимог до двигунів у рамках гармонізації законодавства і приведення українських вимог до світових стандартів, до чого треба бути готовим виробникам та імпортерам техніки», — зазначив координатор комітету техніки УКАБ Олег Нестеров.