УКАБ Агротехнології 2021. ЦЕНТР: тестування сівалок точного висіву

30 червня 2021, 09:02 3312

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» спільно з агенцією UCABevent та компаніями-партнерами «УКАБ Агротехнології 2021» 27 квітня провели закладання демонстраційних ділянок соняшнику на полі площею 12 га (агрохолдинг «Агро-Регіон»), а також протестували сівалки точного висіву.

Результати будуть продемонстровані під час польової події «УКАБ Агротехнології 2021. ЦЕНТР». Про це повідомляють організатори.

У демопосіві брали участь сівалки провідних іноземних брендів: Vaderstad Tempo F8, Lemken Azurit 9, Massey Ferguson 9108 VE, Kinze 3505, Horsch Maestro 12 SV, Equalizer PRECISION CII, Kverneland Optima SX, Amazone Precea 4500-2 CC, Kuhn Maxima 3 RTE.

Таблиця 1. Сівалки, які брали участь у демопосіві соняшнику 27 квітня 2021 року

Усім учасникам демопосіву були забезпеченні рівні умови: 0,3 га для посіву та єдиний передпосівний ґрунтообробіток. Зокрема, попередньо на полі, де виконувався демопосів, росла кукурудза. Восени 2020 року на ньому були виконані наступні роботи: внесений калій хлор у розрахунку 50 кг/га, проведена оранка на глибину 25 см (Lemken DIAMANT 10), внесений безводний аміак у розрахунку 70 кг/га та проведене вирівнювання ґрунту (Horsch Joker 12 RT). Також весною 2021 року було проведене закриття вологи зубовими боронами та передпосівна культивація компактором на 5 см.

Всі сівалки використовували єдиний гібрид соняшнику WOLLF. Посівний матеріал надав насіннєвий партнер проєкту «УКАБ Агротехнології 2021. ЦЕНТР» — компанія RAGT.

Організаторами разом з експертами проєкту були встановлені наступні загальні норми: рядність, кількість проходів, швидкість, глибина та норма висіву.

Таблиця 2. Загальні норми

Процес посіву соняшнику картографували за допомогою інноваційної платформи Climate FieldView.

Для оцінки якості посіву 3 червня організатори спільно з представниками компаній-партнерів провели підрахунок сходів. Висновки робили на основі аналізу 150 рослин (для кожної сівалки). Вибірка формувалася із зміною ділянки кожних 50 рослин (щоб оцінити сівалку на різних швидкісних режимах). За результатами демопосіву були визначені ключові показники:

  • Норма висіву

Зазвичай норми висіву соняшнику коливаються у межах від 50 до 70 тис. насінин на гектар. Для демопосіву організаторами був встановлений показник 65 тис. насінин/га.

  • Сингуляція — рівномірний розподіл насіння в рядках

Даний показник характеризує якість посіву за кількістю двійників та пропусків. При заданій густоті посіву в 65 тис. насінин на гектар відстань між рослинами має бути близько 22 см.

При цьому 50% від нормативної відстані вважається двійником, а 150% — пропуском.    

  • Рівномірність сходів

Щоб отримати дружні сходи, які сприятимуть рівномірному розвитку рослин у період вегетації, потрібно розмістити насіння на однакову глибину навіть у неоднорідних ґрунтових умовах. У даному випадку нормативна глибина загортання насіння становила 4 см.

  • Однорідність вегетації

Якщо показник близький до 100% — це означає, що на полі всі рослини мають однакову фазу розвитку.

Побачити, як кожна сівалка справилася із поставленим завданням, можна 28 липня на «УКАБ Агротехнології. ЦЕНТР».

Під час заходу можна безпосередньо оглянути та оцінити демонстраційні ділянки посівів соняшнику, а також відвідати виставкову зону статичних експозицій, де будуть представлені, у тому числі, сівалки, які брали участь у демопосіві. 

Участь безкоштовна за попередньої реєстрації