Експорт техніки знизився. Визначено сегменти, які найбільше втратили позиції

17 березня 2024, 11:15 1808

Тенденція експорту техніки подібна до тенденції виробництва. До початку повномасштабного вторгнення експорт стабільно знижувався і досяг мінімуму в 2020 році. У 2021 році відбувся певний підйом внаслідок відновлення торгівлі після пандемії, проте з 2022 року експорт знову стрімко знижувався.

Такі дані наводяться у дослідженні «Аналіз ринку сільськогосподарської техніки в умовах повномасштабної війни», проведеному компанією «Про-Консалтінг» на замовлення Офісу з розвитку підприємництва та експорту, національного проєкту «Дія.Бізнес» за підтримки програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП».

Відзначається, що через початок повномасштабної війни обсяги експорту української техніки зменшились, і це пов’язано з окупацією та руйнуванням заводів, зміною логістики. З 2017 по 2021 роки росія була на першому місці за імпортом української сільськогосподарської техніки. Розірвання зв’язків з країною-агресором також значно вплинуло на зменшення обсягу експорту.

«Внаслідок війни зросли витрати на виробництво, логістику та фінансування. Це призвело до підвищення цін на сільськогосподарську техніку, що зробило її менш доступною для покупців. Найбільше Україна експортує елеваторне обладнання та навісну техніку»,  зазначається в дослідженні.

За окремими товарними групами найбільше в грошовому вираженні експортувалось елеваторне обладнання та навісна техніка. В окремі роки найбільший темп зростання демонстрували обсяги експорту тракторів та навісного обладнання. Проте це відбувалось завдяки незначним постачанням у попередні роки.