Експерт: Дрони стають все більш популярними серед аграріїв

02 квітня 2018, 18:07 4718

Українські аграрії будуть все частіше вдаватися до допомоги дронів під час проведення робіт.

Таку думку в коментарі AgroPortal.ua висловив експерт компанії SmartFarming Вадим Остапенко.

«Ринок дронів стрімко розвиватиметься, вони будуть літати довше і виконувати більшу кількість операцій, зокрема внесення ЗЗР та трихограми. Все більше господарств цікавляться даною технологією, оскільки це найпростіший спосіб отримати інформацію про стан культур та прийняти оперативні управлінські рішення стосовно проведення тих чи інших технологічних операцій», — сказав він.

Вадим Остапенко також розповів про переваги дрону Phantom 4 Pro, який отримав  відзнаку «Вибір аграрія. Техніка, якій довіряють».

«Дрон Phantom 4 Pro — це функціональний і найбільш безпечний коптер. Він оснащений подвійними оптичними сенсорами, що розташовані спереду, на задній частині літального апарату і з боків. Завдяки цьому дрон «бачить» перешкоду з усіх боків. Він здатний виявляти її в усіх напрямках і уникати зіткнень, просто зупиняючись за 1 метр до перешкоди», — зазначив експерт.

Він підкреслив, що основне призначення цього коптера в агросекторі — це моніторинг стану посівів. За допомогою коптера можна побачити культури з висоти пташиного польоту, паралельно записати відео або ж провести фотозйомку.

«Дрон дуже простий у керуванні, зліт та посадка автоматизовані. В повітрі він може провести приблизно 30 хвилин, за цей час можна провести моніторинг близько 400 га посівів. Дальність польоту — 7 кілометрів. Також за допомогою коптера можна проводити збір даних для створення ортофотопланів та вегетаційних індексів, що дозволить більш точно провести оцінку стану посівів», — додав експерт.

Остапенко також уточнив, що дрон Phantom 4 Pro стійкий до поривів вітру (максимально допустима швидкість поривів 10 м/с), і проти вітру політ продовжується, і дрон рухається заданим маршрутом.

Крім того, дрон сам повертається до місця запуску. Якщо заряд батареї сідає, він попереджає про це оператора, якщо ж заряд батареї критичний, дрон виконує аварійну посадку.

«На пристрої, з якого проводиться керування, чітко видно місцезнаходження дрона, у разі аварійної посадки його можна буде швидко знайти», — підсумував експерт.


Наталія Помянська, AgroPortal.ua