Думка: Ринок агродронів зростає на 400-500% щорічно

02 серпня 2021, 15:21 5802

Компанія DroneUA здійснила найбільшу поставку дронів для сільського господарства загальною вартістю $4,945 млн.

Про це розповів співзасновник компанії Drone.ua Валерій Яковенко виданню dev.ua.

Йдеться про 245 літаючих роботів торгової марки XAG — китайської компанії, яка утримує 53% внутрішнього китайського ринку  використання дронів та іншої робототехніки у сільському господарстві.

За словами Яковенка, велика частина агрегатів із задекларованої поставки вже знаходяться в роботі. Вартість кожного дрона — близько $20 тис.

Кожен з цих дронів розрахований на обробку 5 тис. га протягом сезону.

«У рамках співпраці DroneUA і XAG ми створюємо цілу екосистему технологій точного землеробства для українських агровиробників. Це і сервісні служби, і дистриб«юторська мережа на базі найбільших дилерських центрів сільськогосподарської техніки, і взаємодія з виробниками пестицидів», — розповідає Яковенко.

Зазначається, що унікальність обладнання полягає в продуктивності, кожен дрон може обробляти до 18 га на годину, а можливість роботи в режимі рою дає можливість одному оператору керувати п«ятьма одиницями одночасно, створюючи конкуренцію в продуктивності самохідної техніки.

Парк сільськогосподарських дронів XAG проводить термінові і своєчасні операції з обприскування посівів у багатьох регіонах України. Особливо це актуально для соняшникових полів, які займають понад 20% орних земель України.

XAG використовуються для обробки фунгіцидами, які розпорошуються з високою точністю з 4-х метрової висоти над полями за заздалегідь запрограмованій траєкторії.

«Дрони можуть працювати на довгостебельних культурах, не пошкоджуючи їх. Це створює величезні можливості для фермерів і високу віддачу від інвестицій», — каже співзасновник DroneUA, який є офіційним партнером XAG в Україні.

За його словами, такий підхід допоможе максимально швидко розвинутися ринку безпілотної техніки в сільському господарстві, який вже зараз зростає на 400-500% щорічно.

Яковенко поділився даними про те, що станом на початок червня 2021 р. загальна кількість укладених зобов'язань на обробку сільськогосподарських площ досягла 600 тис. га, а загальна кількість оброблюваних площ дронами від DroneUA в 2021 році перевищує 1 млн га.

Використання дронів, за прогнозом Яковенка, дозволить збільшити загальну врожайність на рівні країни на 4,5–6%, і це відобразиться на експортному потенціалі українського агробізнесу. На поточний момент, каже він, ринок робототехніки в сільському господарстві не зайнятий навіть на 1%.