Аграрні компанії переходять на операційну оренду техніки

09 березня 2021, 08:00 3188

З впровадженням ринку землі сільськогосподарського призначення українські агровиробники підуть шляхом, коли під різні види робіт агрегати та техніку забезпечуватимуть аутсорсингові сервісні компанії, які формуватимуть повний пакет.

Таку думку на своєму Facebook висловив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», гендиректор ІМК Алекс Ліссітса.

«Припустимо, у фермера Василя є три тисячі гектарів. Чи варто йому купувати обприскувач за 400-500 тисяч доларів? Сенсу в цьому не дуже багато не лише з точки зору, що амортизація такого обприскувача буде надто тривалою, але і тому, що подібна машина вимагає кваліфікованих водіїв для досягнення максимального ефективного результату. Те ж саме можна сказати про комбайн, тощо», — додає експерт.

За його словами, у США та країнах Європи ринок аутсорсингу техніки високо розвинений, тому ситуація коли американський, німецький, чи французький фермер має у господарстві 1-2 трактора та деяке навісне обладнання, є буденною.

«До того ж голова не болить, що техніка вийде з ладу у найвідповідальніший момент, або ж оператор не прийде вчасно на роботу, що може коштувати половини врожаю», — каже Алекс Ліссітса.

При цьому він додає, що ринок техніки в Україні вже переформатовується.

«Шлях, яким пішли в ІМК, і в деяких інших великих компаніях — це операційна оренда. Техніка стає складнішою, доглядати за нею непросто. Оренда — це гарантія того, що необхідний обсяг техніки буде працювати у потрібний період, і, якщо якийсь агрегат випадає, компанія-орендодавець надасть заміну. Усі деталі прописуються у договорах. Ті, хто купує техніку самостійно, стикаються з проблемою ремонтів та необхідністю чекати на запчастини. Окрім цього, треба подбати про замовлення запчастин, які необхідні для весняних робіт або збирання врожаю, заздалегідь. Те ж саме стосується і дронів, але це вже інша тема. Та, однозначно, майбутнє — за залученням послуг, а не товарів», — резюмує він.