Аграрії визначили головні фактори під час вибору сівалки точного висіву

31 січня 2024, 12:45 1700

Хто хоче вижити і бути успішним у агробізнесі, має впроваджувати точні технології. Зокрема, це стосується і посівних комплексів, які потрібно доукомплектовувати інноваційними рішеннями.

Таку думку висловив директор ТОВ Inter AgroLab Владислав Тютюнник під час онлайн-конференції «Inter AgroLab — шлях до ефективного землеробства». 

За його словами, швидкісні пневматичні сівалки завдяки мінімальним втратам часу і посівного матеріалу є більш продуктивними та зручними у користуванні. При цьому аграрій упевнений, що універсальної ідеальної сівалки не існує, тому її потрібно створити самостійно.

propData.content.image
Владислав Тютюнник, директор ТОВ Inter AgroLab

Є низка факторів, на які потрібно зважати під час вибору сівалки точного висіву, і я раджу всім їх дотримуватися. Насамперед — це точний і рівномірний висів на потрібну глибину, навіть за великої кількості пожнивних решток. По-друге, має бути просте, гнучке, але точне налаштування висівного апарату. Варто чітко контролювати глибину висіву насіння. Важливим також є відповідний тиск із широким регулюванням. Можливість дифвнесення, швидкісного висіву насіння теж має бути доступною, а також можливість переобладнання під систему точного землеробства. Крім того, постачальник техніки повинен мати достатньо запчастин та бути готовим до надання послуг зі швидкого ремонту агрегату прямо в полі.

Аграрій додав, що, маючи всі ці функції, техніка буде економічно вигідною господарству. Можна зекономити на впровадженні опцій відключення секцій (ця функція зменшує кількість пересівів, що призводить до економії посівного матеріалу). Відключення секцій сівалки зменшує пересіви на краях поля, на перекриттях допоможе зекономити до 7% насіння.

За підрахунками ТОВ Inter AgroLab, економія від відключення секцій сівалки становить від 4,5 до 7,5 $/га. А за впровадження систем точного висіву насіння, наприклад, системи Precision Planting, максимальна економія складає 19,5 $/га. 


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua