Знеструмлення примушують фермерів активно продавати овочі зі сховищ

19 грудня 2022, 16:16 2159

Ситуація на плодоовочевому ринку України залишається достатньо напруженою. Минулий тиждень запам’ятається ще одним повномасштабним блекаутом, до якого призвів масований ракетний обстріл.

Про це пишуть експерти «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

Як зазначається, зміни цінових тенденцій на тому тижні були зафіксовані у сегменті картоплі, яка вкотре дешевшала під тиском збільшення пропозиції продукції на ринку.

«Фермери все частіше відмовлялися від планів довгострокового зберігання картоплі й намагалися якнайшвидше реалізувати максимальні обсяги наявної продукції. На додачу, картопля в українських сховищах швидко втрачає якісні показники, чому сприяють й аварійні вимкнення електроенергії», — пояснюють експерти.

Водночас у сегменті моркви минулого тижня встановилися протилежні цінові тенденції. Виробники почали підвищувати цінники на коренеплоди, посилаючись на обмежені запаси саме якісної продукції у сховищах. Представники гуртових компаній та роздрібних мереж продовжували активні закупівлі моркви, що тільки додавало підтримки зростання цін у даному сегменті ринку.

За прогнозами аналітиків, черговий блекаут в Україні точно не призведе до стабілізації цінової ситуації на плодоовочевому ринку, й, за прогнозами аналітиків проєкту, ціни на основні овочі борщового набору та картоплю, ймовірно, будуть тільки підвищуватись.

«Винятками у наступні тижні можуть стати картопля та капуста середньої та низької якості, залишки яких фермери будуть намагатись розпродати якомога швидше. За оцінками експертів, перебої з постачанням електроенергії в усіх без винятку регіонах України будуть призводити до подальшого стрімкого псування плодоовочевої продукції у сховищах. Саме така продукція буде потрапляти на ринок за більш привабливими для споживачів цінами й протягом наступних декількох тижнів», — говориться у повідомленні.