В Україні почнуть вирощувати чорну та синю пшеницю

19 грудня 2020, 08:00 12027

Господарство в Красилівському районі Хмельниччини планує виростити перший урожай озимої пшениці, яка матиме синій та чорний колір.

До такого рішення аграріїв підштовхнуло прагнення не відставати від сучасних тенденцій в аграрній сфері та виробництві харчових продуктів. Також вони хочуть бути конкурентоспроможними на ринку хлібопродуктів, адже оригінальність борошна поєднається з корисністю, пише «Голос України».

«Отримане зерно і борошно ми плануємо не тільки продавати, а й використовувати у власній пекарні для випікання особливих сортів хліба. За багатьма технічними характеристиками нова пшениця не поступається традиційним сортам.

А от щодо урожайності, ймовірно, виникнуть певні питання. Адже ми традиційно сіємо високоврожайні сорти червоної пшениці, котрі з гектара дають, як правило, не менше 8 т/га. А от чорнозерна — лише 5−6 т/га», — розповіли фермери.

Насіння виготовили в Одеському селекційно-генетичному інституті, де цілих 10 років працювали над адаптацією іноземних сортів кольорових зернових до вирощування в умовах України.

Разом із тим зазначається, що ціна на таку оригінальну продукцію буде високою, адже експериментальне виробництво коштує недешево, а у випадку красилівського господарства мова йде і про органічне землеробство.