В Україні дешевшають соняшник, ріпак та соя

28 вересня 2018, 12:37 3865

На Українському ринку олійних у період з 20 по 27 вересня 2018 спостерігалося падіння цін.

Про це йдеться у повідомленні Аграрного союзу України.

Так, за минулий тиждень ціни на соняшник на умовах поставки EXW-елеватор просіли на 600-700 грн/т, на умовах СРТ-завод зниження відбулось на 700 грн/т, експортні ціни втратили 5$/т. Істотне зниження цін першочергово стало наслідком збільшення об»ємів пропозицій олійної на ринку. Збір соняшника продовжується, просування збору перевищує і минулорічні показники. На зниження цін також впливатиме ринок соняшникової олії. Оскільки за рахунок підвищеного врожаю соняшника очікується збільшення пропозицій продуктів переробки, в тому числі олії. Звісно ж головним чинником на формування зовнішніх цін соняшникової олії залишатиметься суміжний олійний ринок (соя, пальма), зазначають експерти.

«Враховуючи вищенаведені чинниками можна очікувати «ведмежі» тенденції на ринку соняшника. Проте, триваючі опади на території України можуть дещо призупинити хід збору та вплинути на якість насіння, цей фактор може стати стримуючим на подальше зниження цін», — вважають в Агарному союзі України.

На українському ринку ріпаку ціни також зазнали зниження. Так, на умовах EXW-елеватор та СРТ-порт ціни просіли на 300 грн/т, ціни на умовах FOB (порти Чорного моря) +2-3$/т поставка жовтень. Торгівельна активність на ринку поступово знижується, торгівля ведеться за вже укладеними контрактами.

За минулий тиждень також подешевшала соя. Так, на умовах поставки EXW-елеватор та СРТ-завод ціни знизились на 100 грн/т, експортні ціни просіли на 3-5$/т жовтнева поставка. Цьогорічні показники збору олійної продовжують випереджати минулорічні. Просування збору та очікуваний врожай (прогноз 4,2 млн.т) впливає на зниження цін, проте на відміну від ринку соняшника значного росту пропозицій поки не відмічається. Попит на ринку присутній.

На наступному тижні очікується коливання цін в межах існуючого рівня. Підтримуючим ціни чинником може стати ускладнення погодних умов для просування збору, вважають експерти.