В Мінекономіки визначили напрямки розвитку картоплярства

26 лютого 2021, 11:35 2207

У 2020 році прийнято Концепцію розвитку промислового картоплярства та затверджено Концепцію Державної цільової програми розвитку промислового картоплярства на період до 2025 року. Тому є всі передумови для того, щоб у 2021 році галузь отримала активну державну підтримку.

Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький під час XI Нідерландсько-українського форуму з професійного картоплярства.

 «Програма розрахована на п’ять років, але є критично важливі напрямки для реалізації в першу чергу. Сподіваємося, що Комітет з питань аграрної та земельної політики 3 березня прийме позитивне рішення на користь галузі картоплярства щодо державної підтримки», — висловив сподівання Тарас Висоцький.

За його словами, виокремлено чотири напрямки розвитку картоплярства.

«Насамперед, це доступ до якісного насіння, і ми говоримо тут про державну підтримку для малих виробників, а саме — до 250 тис. грн на одного виробника компенсації до 50% вартості закупленого насіння. Також потрібна суттєва підтримка в рамках виробництва — це зрошення. Пропонуємо виробникам компенсацію витрат на системи зрошення до 50% від вартості проєкту», — зазначає Тарас Висоцький.

N.B. Картопляний ринок України та світу в ІНФОГРАФІЦІ

Він додав, що на розгляд щодо державної підтримки також потрапило питання компенсації на будівництво сховищ, обладнання для доробки та переробки.

«Картоплесховища — це перша лінія в процесі подальшої переробки та доробки картоплі та створення доданої вартості. Тому в перші роки дії програми саме в цей напрямок потрібно максимально спрямувати інвестиції», — наголосив Тарас Висоцький.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua