У КВС-УКРАЇНА розповіли, як отримати якісний житній силос

26 серпня 2021, 12:55 2474

За результатами нинішнього сезону в Україні рекордні показники врожайності силосного жита KWS сягали 26-28 т/га, вміст протеїну — 18,8-20,9%.

Про це розповів фахівець з годівлі Департаменту зернових культур «КВС-УКРАЇНА» Андрій Білоус під час справжнього силосного марафону — вебінару «Розкриваємо секрети якісного силосу», який відбувся вчора, 25 серпня.

«Цього року запускаємо на ринок новий гібрид, який можна буде заготовлювати в стадії молочно-воскової стиглості в кінці червня. Це гібрид КВС ПРОПАУЕР. Господарства, в яких немає спеціальної жниварки, зможуть скошувати його кукурудзяною жниваркою. Гібрид КВС ПРОПАУЕР містить загальний сирий протеїн у межах 10%, крохмаль — 18-22%, сухі речовини— 34-36%», — зазначає Андрій Білоус.

Андрій Білоус
Андрій Білоус

За словами директорки лабораторії з годівлі тварин, Livestock Performance Testing Ltd, Угорщина, доктора Сільвії Ороз, якість зеленої маси залежить від погоди під час скошування та технології заготівлі: «Якщо ви маєте достатній набір техніки та відповідну погоду, то можна доволі швидко закласти силос на зберігання, за таких умов невеликий шанс для розвитку клостридій. Рівень молочної кислоти зростає перші два місяці, і тут важлива роль саме гомоферментативної мікрофлори, яка виробляє молочну кислоту».
 
Вона додає, що правильна висота скошування гарантує гігієну силосу. Так, збільшення висоти стерні з 2 до 10 см допоможе зменшити забруднення клостридіями. Також важливо не затягувати час прив’ялення. У квітні чи на початку травня він не повинен перевищувати два-три дні.
 
«Після 48 годин прив’ялення у рослинах значно збільшується вміст бактерій, дріжджів, бацил. Тому ми не рекомендуємо затягувати цей процес. В той же час потрібно досягти рівня сухої речовини 30-35%. Іноді це неможливо, але допоможе правильне скошування та система плющення, що буде прискорювати випаровування зайвої речовини», — говорить Сільвія Ороз.
 
Тестування DLG доводить, що скошування за допомогою косарки з бітерною плющилкою прискорює час прив'ялення на 7 годин, або збільшує вміст сухих речовин на 5% протягом одного дня.
 
Сільвія Ороз також наголосила на важливих аспектах якісного силосу — формування валків та уникнення контамінації ґрунту. Якщо погода гарна, можна залишити скошену масу у валку, але зробити його варто якомога ширшим, не розворушуючи: «Практика в Угорщині — 20 т силосу на 1 га, 7 т сухої речовини. Це високий показник, частіше за все ми вдаємося до розворушення, але намагаємося зробити це дуже обережно і залишити силосну масу лежати настільки високо, наскільки це можливо», — зазначає Сільвія Ороз.  
 
Новий напрямок валкування, представлений у системі Respiro, — це спеціальна машина на основі конвеєрної стрічки для формування валків. Ця система зменшує втрати силосної маси в полі. Подібні технології розроблені в Австрії, Канаді та Німеччині. Експерт відзначила, що оптимальний час для скошування є до виходу колоса. Що більше поле, то більше часу потрібно на заготівлю, і на більш ранній стадії краще розпочинати укіс. Щодо вмісту лігніну, то до виходу колоска він буде низький, якщо колосок уже вийшов — буде вищим. Щодо додавання бактерій Сільвія Ороз радить фокусуватися на аеробних гомоферментативних бактеріях, тому що важливо забезпечити зберігання сухої речовини і зменшити затрати на ферментацію — це також сприятиме кращому поїданню силосу молочними коровами.
 
«Вибір гомо- чи гетероферментативних бактерій залежить від умов: якщо ви кожного дня будете вибирати силосу на 30-50 см, маєте фрезу, то ваші тварини кожен раз будуть споживати свіжу порцію корму, і в такому випадку гетероферментативні бактерії не є необхідними, я б надала перевагу гомоферментативним бактеріям. Також вони є доцільними за низького рівня сухих речовин (СР). Гарно зарекомендували себе хімічні добавки на основі нітриту натрію та гексаметилтетраміну, особливо якщо СР нижче 30%. Друга опція — використання мурашиної та пропіонової кислоти (3-5 кг на 1 тонну силосу)», — зазначає Сільвія Ороз.


Валентина Оврас, AgroPortal.ua