Україна постачатиме гречку до ЄС

23 листопада 2022, 09:21 2656

Українські сільгоспвиробники зібрали достатній обсяг гречки для внутрішнього споживання, але через велику кількість мігрантів за кордоном її починають експортувати.

Про це «Еспресо» розповів фермер Василь Зубрицький, який уже понад 10 років займається вирощуванням насіннєвої гречки на Стрийщині. 

Зазначається, що, за даними Мінагрополітики, в Україні зібрали 156 тис. т гречки зі 115 тис. га.

«Для внутрішнього споживання нам потрібно приблизно 140-150 тис. т гречки. Тому відчутного дефіциту не буде, а у 2023 році, гадаю, ми навіть експортуватимемо її до ЄС», — вважає фермер.

За його словами, цього року партію гречки вперше відправили на експорт до Канади — є попит серед українських біженців, і «вони можуть привчити їсти гречку ті країни, для яких вона незвична».

Фермер нагадав, що в Україні постійно скорочувались площі під гречкою через дешевий російський та казахський імпорт. 

Василь Зубрицький уточнив, що цього року площі трохи збільшили. На заході України була непогана урожайність — 15-20 ц/га. Зараз тонна гречки коштує близько 22 тис. грн, тож рентабельність приблизно 10-15%. 

«Це уже нормальна рентабельність, за якої можна працювати. Тож уже на наступний рік площі будуть більшими. До того ж імпорт не заважає», — вважає він.

За словами фермера, гречка — дуже вигідна культура. За умови правильної підготовки ґрунту затрати на її вирощування не надто високі. Тож вона може бути навіть прибутковішою, ніж соя чи ріпак.