Україна за пару років втратила 20% потужностей із заморозки ягід

05 листопада 2019, 13:29 2025

Декілька потужних підприємств, які займаються заморозкою ягід в Україні, за останні два сезони збанкрутували і закрились.

Про це повідомив власник S.B. Frozen Foods Андрій Жуков в інтерв'ю Аgravery.com.

«Якщо взяти два минулих сезони, то до 20% потужностей по заморозці в Україні закрились чи перепрофілювались, їм елементарно не вистачило так званого «фінансового плеча». Тобто підприємство придбало свіжу продукцію по одній ціні, потім вона раптово «просіла», і затрати перекрити не вдалось», — сказав він.

За його словами, конкуренція у цьому сегменті в Україні є, хоча якщо поглянути на прилавки торгових мереж цього не скажеш — на них представлена не українська, а iмпортована заморожена продукція. Причому часто це та продукція, яку продали у свіжому вигляді вітчизняні фермери, потім вона була продана наприклад полякам, дороблена та запакована, і реекспортована назад до України.

«Побутує думка, що будь-який фермер, поставивши холодильник та морозильне обладнання у господарстві, може також ставати експортером «заморозки». Це не так — приміром, ми багато часу та зусиль вклали у налаштування обладнання і сертифікацію нашого підприємства за міжнародними стандартами харчової безпеки, і це дає нам можливість готувати для клієнтів продукцію класу «А», — повідомив Жуков.