Україна купила за кордоном рекордний за 10 років обсяг цибулі

12 березня 2019, 10:27 2441

Україна в лютому 2019 року встановила черговий рекорд з імпорту цибулі — було ввезено 26,5 тис. тонн цієї продукції, що в 3 рази більше, ніж в січні, коли було зафіксовано останній рекорд з імпорту.

Про це свідчать дані Держстату, повідомляє «Інфо-Шувар».

Як і місяць тому, майже вся цибуля була імпортована з Казахстану та Узбекистану.

Загалом, за 8 місяців сезону — з липня 2018 року по лютий 2019 року — Україна імпортувала майже 50 тис. т цибулі. В попередні роки рекордними вважався обсяг 42 тис. т, який був імпортований за весь сезон 2010/2011 років. На думку аналітиків, поставки продовжують відбуватись і в березні.

«Ми постійно слідкуємо за ситуацією на гуртових ринках країни, тому, очікували офіційного підтвердження збільшення імпорту. Завдяки імпорту, ми мали суттєве просідання цін в другій половині лютого. Але такий приріст дійсно вражає, фактично, мова йде про найбільший місячний обсяг імпорту цибулі, принаймні, за останні 10 років. Слід також відмітити, що далеко не весь цей обсяг опинився на ринку, його частину імпортери до сьогодні зберігають на складах в очікуванні вищої ціни», — розповідає керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман. 

Вона зазначила, що протягом зими на ринку майже не торгувалась вітчизняна цибуля, фермери, які мають на зберіганні певні обсяги не почали їх продавати навіть тоді, коли ціни на імпортну продукцію пішли вниз.

За даними «Інфо-Шувар», в перший тиждень березня на ринку України почала відновлюватись тенденція до зростання ціни на цибулю, після суттєвого просідання в кінці лютого. Сьогодні на найбільшому в Західній Україні торговому майданчику цибуля пропонується по 12-14 грн/кг (0,40-0,47 €/кг).