Ціни на яблука за місяць підскочили в 1,5-2 рази

28 травня 2019, 15:53 1644

Хвиля подорожчання, яка пройшлася по ринку українського десертного яблука в травні, стала несподіванкою як для українських фермерів, так і для імпортерів.

Зміни особливо були помітні на фоні тривалого періоду стабільно низьких цін на яблука. Втім, якщо імпортери втішились такою новиною, то деякі із українських фермерів, навпаки, відчули розчарування — далеко не всі виробники дочекалися зростання ціни, більшість врожаю вони розпродали ще до кінця зими, пишет «Інфо-Шувар».

«Ще на початку травня стало зрозуміло, що залучити необхідні обсяги якісного українського яблука підняттям закупівельних цін не вдасться, тому, ми вирішили переключитися на імпорт», — кажуть продавці ОРСП «Шувар».

Протягом травня, структура пропозиції яблука на ринку, який є максимально наближеним до прикордонної зони з Польщею, помітно змінилося. До квітня, включно, польське яблуко з'являлося в магазинах терміналу «Овочі та фрукти» та на майданчику для торгівлі з автомобілів епізодично, а сьогодні імпортне яблуко займає вже до 35% загальної пропозиції.

Ціни на яблуко протягом травня на «Шуварі» зросли в 1,5-2 рази. Для прикладу, станом на останній тиждень весни, гуртові ціни на яблуко сорту Голден становлять 12-14 грн/кг (0,41-0,47 €/кг), сорт Айдаред пропонується по 8-9 грн/кг (0,27-0,31 €/кг), сорт Чемпіон коштує 9-11 грн/кг (0,31-0,37 €/кг), а сорти Ліголь та Декоста продавці готові віддавати не дешевше 9-12 грн/кг (0,31-0,41 €/кг).

Для порівняння в сусідній Польщі, на гуртовому ринку «Броніше» сьогодні популярні сорти яблука коштують 0,19-0,39 €/кг