Супутниковий моніторінг: посуха найбільшої шкоди завдала озимині Одещини

30 квітня 2020, 08:00 2731

Моніторинг посівів озимих культур в Україні за допомогою супутникових знімків показав, що у квітні через посуху постраждало чимало полів у південних регіонах.

Найбільш потерпає озимина в Одеській області — там стан посівів погіршився майже на кожному п«ятому гектарі, повідомляє платформа супутникового моніторингу EOS Crop Monitoring. 

«Найбільше територій, де станом на 21 квітня погіршився ріст озимини, — на півдні Одеської області. Погіршення стану культур там виявлене на 155 тис. га полів. Це складає 18% від усіх посівів зимових культур в регіоні у 2020 році», — йдеться в повідомленні.

У інших південних областях — Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, АР Крим — погіршення стану культур виявлено на загальній площі близько 100 тис. га.

«Загалом по території України у поганому стані перебуває 4% від усіх посівів. Це визначили через супутникові зображення — на них помітний спад вегетації цих посівів з 7 по 21 квітня», — додали в компанії.

Імовірно, посуха та погіршення стану посівів, на думку експерті, призвела до того, що окремі поля під озиминою взагалі переорали. Це можна побачити завдяки порівнянню супутникових знімків станом на 7 та на 21 квітня. З'ясувалося, що площа таких полів по території України складає близько 100 тис. га. 

Також уточнюється, що вивчення стану посівів озимих культур здійснювалося за оптичними даними супутників Landsat-8 та Sentinel-2. Стан частини посівів не вдалося визначити через хмарність.