Сезон оленки волохатої. Як боротись і не зашкодити медозбору

18 квітня 2024, 18:33 801

Протягом останніх років спостерігаються все частіші спалахи інтенсивного розвитку та пошкодження оленкою волохатою (лат. Epicometes hirta Poda.). Високий рівень шкодочинності оленки волохатої спостерігається і цього року.

Шкода завдається досить широкій групі рослин, жуки виходять із ґрунту за середньодобової температури +12,7…+15,8 °C та температури ґрунту на глибині 20 см +9,2 °C. Найбільш активні в теплі сонячні дні з 10:00 до 15:00. Вночі та в похмуру дощову погоду шкідники можуть покидати рослини і ховаються в рослинні рештки, верхні шари ґрунту на глибину 0,5-2,5 см або залишатися в пуп’янках рослин. Про це розповіли у Агродепартаменті компанії LNZ Group.

Залежно від термінів цвітіння жуки мігрують з культури на культуру. «Вони виїдають з квіток тичинки й маточку, обгризають пелюстки, частково можуть пошкоджувати і молоде листя. Дорослі жуки спочатку харчуються цвітом кульбаби, потім — тюльпанів і нарцисів, а в період цвітіння кісточкових (черешня, персик, абрикос), зерняткових (яблуня, груша) та ягідних культур перелітають у сад, де здатні пошкодити до 90% квіток. Пізніше переходять на ріпак та квітучі бур’яни. В червні самка відкладає по 12-17 яєць у ґрунт в декількох місцях, з яких через 7-8 днів відроджуються личинки, що залишаються в ґрунті до кінця серпня початку вересня і живляться рослинними рештками. Перетворення личинки на лялечку відбувається з кінця серпня до середини вересня. Через 15-20 днів з’являються молоді жуки», — коменутють спеціалісти.

Для контролю чисельності жуків проводять хімічні обробки. Під час здійснення цих заходів потрібно бути дуже обережними, оскільки масова поява шкідника збігається в часі з цвітінням більшості культур — у період медозбору.

Обробки потрібно проводити до початку цвітіння культур: на плодових культурах — у фазу відокремлення пуп’янків — рожевий пуп’янок, на ріпаку — з появою жовтого пуп’янка. У будь-яких випадках слід застосовувати малотоксичні для бджіл інсектициди. У бренду DEFENDA це препарати Атік (ацетаміприд, 200 г/кг), 0,10-0,12 кг/га або Синерид (тіаклоприд, 240 г/л), 0,30-0,40 л/га з обов’язковим додаванням ПАР Супер Мачо (модифікований поліефір трісілоксан 85% + аллілоксіполіетиленгліколь 15%) 0,1 л/га, що дасть можливість підвищити ефективність роботи препаратів.