Сезон часнику розчарував виробників

25 вересня 2018, 08:00 8109

Сезон збирання озимого та ярового часнику розпочався в господарствах ще у липні, але із середини літа і протягом вересня середня ціна на продукцію лишається нижчою від минулорічних показників на 35% за рахунок більшої пропозиції.

Ситуацію на ринку можна назвати парадоксальною, адже українським роздрібним мережам як і раніше бракує українського часнику, а на гуртових ринках, в залежності від якості, ціни на часник можуть відрізатись в 2 і більше рази, повідомляє «Інфо-Шувар».

«Вже кілька сезонів поспіль на ринку створюється приблизно однакова ситуація — українського часнику стає більше, ціни на нього немає, втім, супермаркети продовжують працювати із імпортом. Справа в тому, що в загальній масі врожаю в українських господарствах дуже важко зібрати комерційну партію якісного часнику. В цьому сезоні навіть відносно крупні виробничі проекти отримали низький відсоток товарності, а продати неякісний часник іноді просто неможливо», — розповідає експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

Втім, за її словами, треба віддати належне наполегливості українських виробників — вони відпрацьовують технології, збільшують площі, тобто, роблять все можливе для того, щоб потіснити імпорт в українським мережах. І декому це вже вдається.

За даними Гетьман, в останні 5 років Україна майже в 2,5 рази скоротила імпорт часнику в т.ч. за рахунок розвитку власного виробництва. Якщо ще у 2013 році в Україну завозили з інших країн 6,5 тис. тонн часнику, то в 2017 році потреба в імпорті скорилась до 2,5 тис. т. Більшість часнику завозиться з Китаю, хоча, останнім часом в структурі поставок постійно збільшується частка Єгипту.

За прогнозами експертів, цього сезону навіть професійним господарствам було досить важко впоратись із погодними катаклізмами, тому, середня врожайність по країні в 2018 році все ж таки буде гіршою від попереднього сезону.

Фахівці «Інфо-Шувар» наголошують на тому, що цього року і діапазон цін на часник в Україні суттєво збільшився, як за рахунок зниження мінімальних цін, так і за рахунок підняття максимальної межі. Так, на гуртових ринках України сьогоні можна знайти дрібний вражений хворобами часник по 15-18 грн/кг (0,45-0,55 €/кг), виробники кажуть, що така ціна лише частково дозволяє покрити витрати на виробництво. В той самий, час якісний упакований часник калібру 45+ і вище досить успішно продається від 30 до 45 грн/кг (0,91-1,36 €/кг) і така ціна відповідає вартості якісного імпортного часнику.